naar overzicht

Paradiso in BAKSTEEN

  • Architectuur
  • 2017 / 2018
  • Tweede semester
  • docent: Sereh Mandias (De Dépendance, Vers Beton, TU Delft), Caspar Frenken (TU Delft), Arne Weiss (Korteknie Stuhlmacher architecten), Mauro Parravicini (mauroparravicini architects), Benjamin Groothuijse (ETH Zürich
download project

Paradiso in BAKSTEEN

 

De baksteen als uitgangspunt. Een onderzoek naar hoe Paradiso volledig in baksteen verschaald kan worden. Deze baksteen zal bij de verschaling zijn eigen formaat behouden, namelijk 210x100x50 mm (waalformaat) zoals deze bij Paradiso toegepast zijn. De andere materialen die in het gebouw toegepast zijn worden tevens vervangen door baksteen. Een belangrijke referentie voor deze wijze van materiaalgebruik is ‘All Saints’ van de Architect William Butterfield.…

Paradiso in BAKSTEEN

 

De baksteen als uitgangspunt. Een onderzoek naar hoe Paradiso volledig in baksteen verschaald kan worden. Deze baksteen zal bij de verschaling zijn eigen formaat behouden, namelijk 210x100x50 mm (waalformaat) zoals deze bij Paradiso toegepast zijn. De andere materialen die in het gebouw toegepast zijn worden tevens vervangen door baksteen. Een belangrijke referentie voor deze wijze van materiaalgebruik is ‘All Saints’ van de Architect William Butterfield. Hij heeft ondanks dat de gevel uit grote vlakke metselwerk bestaat, toch een gevel weten te maken die rijk is aan ornament.

 

Bij het bestaande metselwerk wordt hetzelfde verband toegepast, namelijk een kruisverband met een knipvoeg. Voor de andere materialen en veranderingen wordt per onderdeel bekeken welk verband het meest toepasselijk is. De kleur van de baksteen benadert zoveel mogelijk de kleur van het originele element.

 

In de beelden is zowel het exterieur als interieur uitgewerkt. Door de verschaling komt bijv. het raam lager te zitten. Hierdoor ontstaat visueel contact met binnen. De posterwand verliest hierdoor zijn functie en zal verdwijnen. De constructie zal bestaan uit baksteen kruisgewelven. Hierdoor kan deze volledig in baksteen uitgevoegd worden. Het interieur zal uit zachte materialen bestaan ter behoeve van de akoestiek in het gebouw.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.