Rotterdamse Academie van Bouwkunst

gefilterd op

Stedenbouw / 2017-2018 / Stem van de Peperklip – Studio CoProductieve Wijk

reset filter
gefilterd op

Stedenbouw / 2017-2018 / Stem van de Peperklip – Studio CoProductieve Wijk

reset filter

Stem van de Peperklip – Studio CoProductieve Wijk

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in stedelijke gebieden. Dit aandeel groeit en zal naar verwachting oplopen tot 70 procent in 2050. Deze groei leidt tot een verstedelijkingsproces van ongekende…

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in stedelijke gebieden. Dit aandeel groeit en zal naar verwachting oplopen tot 70 procent in 2050. Deze groei leidt tot een verstedelijkingsproces van ongekende omvang dat de toekomst van mens en milieu negatief kan beïnvloeden. Een intelligente en creatieve omgang met dit vraagstuk is noodzakelijk. Het ruimtelijk ontwerp kan en moet daar een belangrijke rol in spelen. Het ontwerp kan gezondheid van stedelijke ecosystemen verbeteren, maar dan is er dringend behoefte aan onderzoek, ontwerp en implementatie van oplossingen op stedelijke uitdagingen.

 

In deze studio wordt het accent gelegd op de sociale kant van het metabolisme. De stad bestaat uit talloze wijken en buurten die elk weer gevormd worden door sociale netwerken en actoren die initiatieven ontplooien. In de stadsontwikkeling is altijd veel aandacht voor fysieke en economische structuren, maar de sociale structuren worden vaak over het hoofd gezien. Ten onrechte. Want een gebouw kan je in een jaar realiseren, maar het kost meerdere jaren om duurzame sociale structuren te laten groeien. Bovendien zijn er vaak al veel waardevolle sociale structuren in een buurt aanwezig die ingezet kunnen worden om economische of ruimtelijke doelen te bereiken. Stedenbouw gaat steeds vaker niet enkel over het opmaken van ruimtelijke plannen, maar over het zoeken hoe ruimtelijk inzicht en ontwerpvaardigheden op innovatieve manieren kunnen worden ingezet bij maatschappelijk, economische en duurzame transitie-opgaves.

Lees meer
Peperklip als duurzaamheidsicoon - RAvB: Studentenwerk Lianne Blok

Array
Peperklip als duurzaamheidsicoon
Bekijk project

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.