naar overzicht

Sharing Peperklip

  • Stedenbouw
  • 2017 / 2018
  • Tweede semester
  • docent: Tim Devos (Ndvr), Willemijn Lofvers (Bureau Lofvers/FUR)
download project

Welkom in restaurant ‘De Broedplaats’.

Dit is de plek waar gekookt bewoners van de Peperklip voor elkaar koken. Je kunt als bewoner van de Peperklip (ookwel Klippers genoemd) hier al voor een paar euro terecht voor een maaltijd. Maar nog belangrijker; dit is de plek waar iedereen samenkomt. De vele culturen en nationaliteiten van de Klippers…

Welkom in restaurant ‘De Broedplaats’.

Dit is de plek waar gekookt bewoners van de Peperklip voor elkaar koken. Je kunt als bewoner van de Peperklip (ookwel Klippers genoemd) hier al voor een paar euro terecht voor een maaltijd. Maar nog belangrijker; dit is de plek waar iedereen samenkomt. De vele culturen en nationaliteiten van de Klippers zorgde vroeger vaak voor onrust in het blok, maar De Broedplaats zorgt juist voor een enorme diversiteit aan lekker eten. De meeste ingrediënten komen van de Rotterdamse Munt, een lokale kruidentuin, verser dan hier wordt het niet.

Vijf jaar geleden wilde Vestia groot onderhoud uit te voeren en de energietransitie van de Peperklip in werking zetten. Op dat moment waren er veel sociale problemen, zoals criminaliteit en werkloosheid. ‘We hebben iets nodig waardoor we tijdelijk onze zorgen kunnen vergeten’. De manier waarop Vestia betrokken was bij het blok kon deze problematiek niet oplossen. Vestia stak het geld in de verkeerde dingen, zoals de energietransitie. Dingen die veel te ver van de bewoners afstond. 'In Vestia hebben wij geen vertrouwen meer, we willen het graag zelf doen, maar weten niet hoe', verklaarde een Klipper.

Diezelfde zomer organiseerde de nieuwe huismeester Dennis samen met bewoners een Foodfestival dat achteraf de aanleiding bleek te zijn voor een andere aanpak. De bewoners weten veel over eten. Een kleine groep bewoners richtte met de huismeester een coöperatie op met als eindresultaat het restaurant De Broedplaats.

De voedsel-coöperatie is alweer ruim 5 jaar actief, tijd voor iets nieuws! Vorige maand is het dienstencafé gestart door de nieuwe onderhoud-coöperatie, een plek waar vraag en aanbod wordt samengebracht. In dit systeem betaalt men niet met geld, maar krijgt de Klipper bij het helpen van medebewoners punten die hij daarna kan inzetten voor bijvoorbeeld een maaltijd in De Broedplaats. We kijken nu alweer vooruit naar het volgende initiatief, zo werken we samen aan een mooie toekomst voor de Peperklip.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.