naar overzicht

Een LevenLang één (t)huis

  • Architectuur
  • 2023 / 2024
  • Eerste semester
  • docent: RJ de Kort, S van Schaik & A. Prins
download project

De huidige woningmarkt is erop gebaseerd dat mensen per levensfase verhuizen naar een specifieke woning. Zo zie je regelmatig dat men (los gezien van financiële middelen etc.) van studentenkamer naar een appartement, van appartement naar een starterswoning, van starters woning naar tweeonder-één kap en dan naar een vrijstaand huis, en van vrijstaand huis naar een ouderen woning verhuist. Nu zie je in de huidige woningnood dat deze keten wordt onderbroken doordat er bijv. geen vrijstaande…

De huidige woningmarkt is erop gebaseerd dat mensen per levensfase verhuizen naar een specifieke woning. Zo zie je regelmatig dat men (los gezien van financiële middelen etc.) van studentenkamer naar een appartement, van appartement naar een starterswoning, van starters woning naar tweeonder-één kap en dan naar een vrijstaand huis, en van vrijstaand huis naar een ouderen woning verhuist. Nu zie je in de huidige woningnood dat deze keten wordt onderbroken doordat er bijv. geen vrijstaande huizen vrij komen en zo niemand een ‘huis’ door kan schuiven. Huishoudens gaan nu eenmaal naar een huis wat bij hun gezinssamenstelling past, bijvoorbeeld groter wonen omdat het huishouden groter wordt. En kleiner wonen wanneer er mensen het huis verlaten. Wat nu als er een woning plattegrond bestaat waar het huis aangepast wordt op de woonbehoeftes van de bewoners? En dus je leven lang één t(huis) hebt. Dat is wat ik tijdens de Studio Typisch Wonen heb onderzocht. 

Zo ben ik begonnen met een levensloop voor een huishouden te vertalen naar een tijdlijn. Deze tijdlijn bestaat uit zeven huishoudsamenstellingen, van jong gezin tot een samengesteld huishouden. De twee uiterste varianten van die tijdlijn heb ik gebruikt als uitgangspunt voor het ontwerp. Zo is de woning niet alleen geschikt voor een gezin maar ook geschikt om te delen met andere samenstellingen. Doormiddel van schetsen en de schetsen vertalen naar een maquette ben ik keuzes gaan maken voor het ontwerp. Belangrijke onderdelen voor de plattegrond waren: privé en gezamenlijke ruimtes, zichtlijnen, toegankelijkheid en flexibiliteit. Al deze onderdelen en onderzoeken hebben tot een plattegrond geleid waar je in principe je leven lang kan blijven wonen. 

Tijdens de studio hebben we verschillende referentieprojecten geanalyseerd. De analyse was voornamelijk gericht op de plattegronden van de referentieprojecten. Hierbij was een van de einddoelen om de plattegrond te kunnen vertalen naar één diagram. Dit heeft mij persoonlijk heel veel geleerd om de essentie van een (referentie projecten) plattegrond te ontdekken, te analyseren en een vertaalslag te maken naar een eigen project. Zo heb ik voor mijn ontwerp het project ‘Sargans’ van Peter Märkli als referentie gebruikt. Belangrijke elementen die ik in mijn ontwerp heb door vertaald zijn de schakeling van ruimtes, de grote hal in het midden, de verhoudingen tussen verschillende ruimtes en zichtlijnen.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.