naar overzicht

A Woman’s Chance

  • Combinatie
  • 2023 / 2024
  • Eerste semester
  • docent: H. van der Linden, K. Westerveld & M. de Caster
download project

Dit is het project ‘A Woman’s Chance’, wat zich richt op het vrouwelijk perspectief in de straat. De Heyvaertstraat is centraal gelegen tussen de markt en het grote park in Brussel. Hoewel dit een logische wandelroute is voor de vrouwen, zijn er maar weinig vrouwen die hier lopen. De straten zijn namelijk voornamelijk ontworpen vanuit een soort generische lens, waardoor de man dominant aanwezig is. Met deze interventie kan de vrouw haar verdiende plek terug…

Dit is het project ‘A Woman’s Chance’, wat zich richt op het vrouwelijk perspectief in de straat. De Heyvaertstraat is centraal gelegen tussen de markt en het grote park in Brussel. Hoewel dit een logische wandelroute is voor de vrouwen, zijn er maar weinig vrouwen die hier lopen. De straten zijn namelijk voornamelijk ontworpen vanuit een soort generische lens, waardoor de man dominant aanwezig is. Met deze interventie kan de vrouw haar verdiende plek terug krijgen en de natuurlijke balans tussen man-vrouw herstellen. 

Via de methode van de Derivè zijn verschillende scenes in kaart gebracht, zoals:  

-        veel mannen op straat,

-        veel diepe, donkere autobedrijven

-        en weinig overzicht in de straat.

Vanuit een vrouwelijk perspectief zijn daardoor verschillende onaangename, maar ook aangename plekken in de straat. Dit zie je het meest terug bij het hek tussen de Heyvaertstraat en de binnentuin 'De Grote Hal'. Langs de straat is het onaangenaam en aan de andere kant van het hek voelt het prettig en comfortabel. De hoofdvraag is daarmee hoe deze overgang minder hard vormgegeven kan worden en het straatbeeld vrouwvriendelijker kan worden ingericht. 

Dit is te veranderen met behulp van de vier ontwerptools:

1.      Functiemix:  door vrouwelijke ambacht toe te voegen komt meer diversiteit in de plint. Hierdoor zijn in de straat de mogelijkheden voor iedereen gelijk. 

2.      Perspectief: door routes en vluchtwegen zichtbaar te houden via zichtlijnen en openheid, kun je je voorbereiden op de ruimte. 

3.      Zonering: door overgangsruimtes te ontwerpen ontstaan meer plekken voor diverse doelgroepen waarin ze actief kunnen zijn. Hierdoor ontstaat diversiteit in het straatbeeld.

4.      Kwalitatief groen: voor een duidelijk overzicht en het zachtere karakter van de straat.

Het hek is vormgegeven als fluweel zacht gordijn dansend tussen de twee zones. Daarbij bied het hek een kans voor meer openheid, zichtlijnen en een betere verbinding met de straat. De aangrenzende plint in het monumentale pand 'Manufacture Belge de Boîtes Métalliques' bied kans voor een nieuwe functie in de straat die past bij de vrouw en het karakter van de straat. Deze functie is gevonden in de “verdwenen onderdelen” van de auto(rest)producten. In dit ontwerp is gekozen om het staal van de auto te verwerken door een ambachtelijke vrouwelijke smederij, Louise. De andere hubs zouden rubber, leer, glas of andere restproducten van een auto kunnen verwerken. Dit duurzame systeem heeft een korte kringloop (de straat) en sluit aan bij het karakter van de Heyvaertstraat. 

Dit wordt een eerste, maar sterke ingreep om een start te zijn om meer vrouwen te betrekken en zichtbaar te maken in de straat. Maar om het complete beeld in de straat te veranderen zijn meer injecties nodig. Hoe meer hubs, hoe inclusiever en diverser de straat zal worden qua publiek. Bijkomend voordeel is dat bij iedere injectie ook de natuur een boost krijgt door vergroening. Zo profiteren flora en fauna ook mee. 


* zie de pdf via Downloads voor de onderbouwing van de maquette

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.