naar overzicht

Zorgbos Ziedewij

  • Stedenbouw
  • 2022 / 2023
  • Tweede semester
  • docent: Txell Blanco Diaz, Noël van Dooren, Jacques Abelmann
download project

Wat

Een zorgbos is een innovatief concept waar lokale voedselproductie en huisvesting voor ouderen, met of zonder zorgbehoefte, samenkomen. Het vormt een centrale ontmoetingsplek voor familie, vrienden en de buurt.

 

Wanneer

In het licht van de groeiende vergrijzing, is het van groot belang dat we nu oplossingen zoeken. Het zorgbos kan een van die oplossingen zijn. Daarom is het noodzakelijk om nu al te starten met de uitwerking…

Wat

Een zorgbos is een innovatief concept waar lokale voedselproductie en huisvesting voor ouderen, met of zonder zorgbehoefte, samenkomen. Het vormt een centrale ontmoetingsplek voor familie, vrienden en de buurt.

 

Wanneer

In het licht van de groeiende vergrijzing, is het van groot belang dat we nu oplossingen zoeken. Het zorgbos kan een van die oplossingen zijn. Daarom is het noodzakelijk om nu al te starten met de uitwerking ervan.

 

Wie

Het zorgbos wordt geïnitieerd door ondernemende boeren die bereid zijn om samen te werken met zorginstellingen. Ze creëren een omgeving waar ouderen die vereenzamen en/of zorg nodig hebben, kunnen wonen. Daarnaast biedt het zorgbos functionele voordelen voor de wijk of buurt, omdat het een plek is waar mensen samen kunnen komen en rust kunnen ervaren tijdens het oogsten van groenten, fruit, kruiden en bloemen.

 

Waar

Voor de realisatie van zorgbossen op IJsselmonde is er behoefte aan diverse locaties om bij te dragen aan de doorstroming op de huizenmarkt. De locatie voor een zorgbos moet worden gezocht in de buurt van bestaande dorpen en steden, langs de randen ervan of zelfs binnen de dorpskernen. Het is van essentieel belang dat de locaties goed bereikbaar zijn.

 

Hoe

Om de realisatie van zorgbossen mogelijk te maken, kunnen de volgende vier strategieën worden toegepast:

1.       Vergroening van stedelijk gebied: Door groene ruimtes te creëren in bestaande stedelijke gebieden, kunnen zorgbossen worden gerealiseerd.

2.       Vergroening van industrieel gebied: Door verlaten industriële terreinen te transformeren tot zorgbossen, kunnen we gebruik maken van bestaande infrastructuur en ruimte benutten die anders ongebruikt zou blijven.

3.       Transformatie van boerderijen: Bestaande boerderijen kunnen worden omgevormd tot zorgbossen, waarbij de agrarische activiteiten worden gecombineerd met huisvesting en zorgfaciliteiten voor ouderen.

4.       Nieuwbouwlocaties: Het ontwikkelen van nieuwe locaties voor zorgbossen biedt de mogelijkheid om een optimale omgeving te creëren die aan de behoeften van ouderen voldoet.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.