naar overzicht

ZijN

  • Stedenbouw
  • 2021 / 2022
  • Eerste semester
  • docent: John de Groot, Jens Jorritsma en Katarzyna Nowak
download project

De vrouw in de stad

Vanuit het vrouwelijk perspectief wordt de stad anders bekeken. Hoewel dit onderling verschilt zijn er een aantal kenmerken te benoemen waaronder; Scheiding tussen werk en niet werk of onbetaald werk is minder hard, de routes die de vrouw aflegt zijn complex, er zijn diverse onderlinge connecties in de buurt, de vrouw neemt meer zorgtaken voor haar rekening. Maar ook…

De vrouw in de stad

Vanuit het vrouwelijk perspectief wordt de stad anders bekeken. Hoewel dit onderling verschilt zijn er een aantal kenmerken te benoemen waaronder; Scheiding tussen werk en niet werk of onbetaald werk is minder hard, de routes die de vrouw aflegt zijn complex, er zijn diverse onderlinge connecties in de buurt, de vrouw neemt meer zorgtaken voor haar rekening. Maar ook dat de vrouw meer tijd door brengt op en rond het huis en de directe omgeving. Met het ontwerp worden bovenstaande collectieve waarden ondersteund waardoor er meer bewegingsvrijheid wordt gecreëerd zodat de vrouw meer ruimte in de vrije ruimte kan innemen. 


Omgedraaid grid

Als symbolische reden is het bekende grid omgedraaid. Hierdoor veranderen de straten in bebouwing en ontstaan er tussen de bebouwing open ruimtes. De open ruimte verandert van een plek van verplaatsing naar een plek om te zijn. Om te onderzoeken wat deze plekken binnen de bouwblokken precies zijn en hoe de bouwblokken aan elkaar gekoppeld kunnen worden, zijn verschillende typologieën onderzocht waarbij het huis met directe vrije ruimte en de mogelijkheid tot het maken van diverse connecties centraal stond.  Hieruit is een structuur ontstaan die over het gehele gebied is gelegd. 


Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.