naar overzicht

De Schiese plas – Terug naar de oorsprong van de veenplas –

  • Combinatie
  • 2021 / 2022
  • Eerste semester
  • docent: Ivar Branderhorst, Jaap van den Bout, Frits Palmboom en Gerrit Timmers
download project

Daar waar ruimte is voor de natuur, wonen en vele recreatiemogelijkheden. 


Door de komst van het vliegveld ontbreekt er een grote schakel…

Daar waar ruimte is voor de natuur, wonen en vele recreatiemogelijkheden. 


Door de komst van het vliegveld ontbreekt er een grote schakel in het groenblauwe netwerk van Rotterdam. Deze schakel herstel ik door de plas terug te brengen in het gebied. 

Een leuk weetje is dat het plangebied ooit een veenplas is geweest doordat er turf gewonnen werd. Door molens is het gebied leegpompt en is er een droogmakerij (polder) ontstaan. Op een later moment is het gebied getransformeerd tot luchthaven Rotterdam The Hague Airport.

 

De Schiese plas heeft zijn naam te danken aan de nieuwe verbinding die er wordt gemaakt met De Schie door middel van een sluis. Pleziervaartuigen kunnen via deze sluis bij de Schiese plas komen om te recreëren. Niet alleen nieuwe bezoekers/passsanten kunnen profiteren van deze nieuwe recreatieplas, ook aan de huidige bewoners van Zestienhoven is gedacht. Want er zullen een aantal bestaande watergangen verbonden worden met de plas en kunnen ook zij via de plas de wateren van Rotterdam bevaren.

 

Maar niet alle wateren zullen bevaarbaar worden. De schoonheid van de Overschiese veenplassen wil ik als westelijke rand doortrekken in mijn plan. Sommige delen zullen toegankelijk zijn voor wandelaars terwijl anderen meer bestemd zijn voor natuurontwikkeling. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.