naar overzicht

´t Kruispunt

  • Combinatie
  • 2021 / 2022
  • Eerste semester
  • docent: Tessa Steenkamp, Thijs van Spaandonk en Tijs van den Boomen
download project

Ca.105 kilometer is de afstand die een Westlandse paprika aflegt om in de schappen van de Westlandse supermarkt te komen. Opmerkelijk, want de werkelijke afstand tussen de teler en de supermarkt is nog geen 10% daarvan. Maar de paprika is niet het enige Westlandse versproduct die dit probleem kent, hetzelfde geldt voor de komkommer, radijs, tomaat en ga zo maar door. Al die extra kilometers voor lokale afzet zijn volstrekt overbodig. Kijkend naar de klimaatdoelstelling…

Ca.105 kilometer is de afstand die een Westlandse paprika aflegt om in de schappen van de Westlandse supermarkt te komen. Opmerkelijk, want de werkelijke afstand tussen de teler en de supermarkt is nog geen 10% daarvan. Maar de paprika is niet het enige Westlandse versproduct die dit probleem kent, hetzelfde geldt voor de komkommer, radijs, tomaat en ga zo maar door. Al die extra kilometers voor lokale afzet zijn volstrekt overbodig. Kijkend naar de klimaatdoelstelling ‘Nederland stoot in 2050 95% minder broeikasgassen uit vergeleken met 1990’, is het streven om overbodige kilometers terug te dringen. Dit is de aanleiding voor het revitaliseren van de oude groente- en fruitveiling in Poeldijk.


´t Kruispunt is een plek van samenkomst waar middels een markt lokaal geteelde producten worden aangeboden. Daarmee is de kiem geplant voor de eerste Lokale Markt Westland, waarbij de locatie centraal staat. Het gebouw bevindt zich namelijk op het kruispunt van belangrijke land- en waterwegen in de gemeente en (naar) omliggende steden.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.