naar overzicht

Palazzo vita piacevole

  • Architectuur
  • 2020 / 2021
  • Tweede semester
  • docent: Hans van der Heijden, Theo van de Beek, Like Bijlsma en Remy Jansen
download project

Wonen in palazzo Vita piacevole.

 

Aan de kade zijde kom je via een terug liggende portone het palazzo binnen. Via de androne passeer je twee deuren en kom je in de cortille terecht. Waarbij je blik het tuin pad volgt naar de fontein in het midden. De tuin is symmetrisch met afkadering aan de gevel zijdes doormiddel van beplanting. Waar je achter in de tuin je fiets kwijt kan in de stalling. Aan…

Wonen in palazzo Vita piacevole.

 

Aan de kade zijde kom je via een terug liggende portone het palazzo binnen. Via de androne passeer je twee deuren en kom je in de cortille terecht. Waarbij je blik het tuin pad volgt naar de fontein in het midden. De tuin is symmetrisch met afkadering aan de gevel zijdes doormiddel van beplanting. Waar je achter in de tuin je fiets kwijt kan in de stalling. Aan de cortille zelf grenzen twee trappen.
 

De begane grond heeft kleine bedrijf ruimtes en ruimte voor een bakker  en een slager. Een gedeelte van de begane grond is ook verbonden met woningen die op de eerste verdiepingen zitten. Hier bevinden zich woon ruimtes voor minder mobiele mensen en of kantoor ruimtes.

 

Op de eerste verdiepingen bevinden zich deze speciale woningen. De woningen die geen ruimte beneden hebben, hebben wel een kamer die aan de galerij grenst met ook daar een deur voor mogelijk bedrijf aan huis.

De galerij is wat breder ontworpen zodat er genoeg ruimte is dat mensen een plek toe eigenen voor hun woning en er genoeg ruimte is om er voorbij te kunnen. Tevens zijn er bankjes mee ontworpen bij de voordeuren van de woningen.

 

De galerij is niet alleen een plek om je te verplaatsen, maar het is ook een uitbreiding van de woning. Zo zijn de voordeuren in de vorm van een portiek ontsloten. Een plek waar je je buren ziet thuis komen of weg gaan naar het werk.

 

Het ontmoeten staat centraal, maar op vrije wil. De woningen hebben niet alleen de ruimte voor hun woning, maar ook ieder hun eigen buiten ruimte. Naast de gezamenlijke binnen tuin is er ook  daktuin op de laatste verdieping met uitzicht op de maas. Op deze verdieping zitten maar 4 appartement om wat meer licht binnen te krijgen in de binnen tuin op de begane grond.

 

Kijkend naar de woning zelf ben ik in gezoomd op eetruimte van de 100 m2 woning. Koken en eten is een centrale plek in een woning start van je dag en het einde. Waarbij de woonkamer er bij gevoegd kan worden, maar ook afgesloten kan worden om je even terug te trekken in je woning.

 

De wanden in de woningen functioneren als kasten. Waarbij  er pocket deuren zijn ontworpen om zoveel mogelijk ruimte over te houden voor het wonen. Door de kasten wanden zijn er bij de ramen aan de galerij zijde nissen gecreĆ«erd wat de gelegenheid geeft om er bij te komen zitten terwijl er iemand aan het koken is.

 

Deze gelaagdheid in het ontwerp heb ik gereflecteerd op de gevel. Gestructureerd metselwerk met vlakken die steeds een stukje terug liggen. Met daarin ramen waarbij het bovenste gedeelte naar beneden schuift waardoor het werkt als een frans balkon. Zodat je wat meer verbinding hebt met de straat zijde. Een palazzo met verschillende plekken voor ontmoetingen, maar ook plekken om je terug te kunnen trekken.

 

Of te wel plezierig wonen in Palazzo vita Piacevole.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.