naar overzicht

HET TOEKOMSTBESTENDIGE TEXELSE WATER- EN ECOSYSTEEM

  • Combinatie
  • 2020 / 2021
  • Eerste semester
  • docent: Ryanne Janssen & Lara Schrijver
download project

Texel kende vroeger een open verbinding met de Waddenzee, waardoor vermenging van zoet- en zout water mogelijk was. Hierdoor konden trekvissen zorgeloos het zoete- en zoute water bereiken, waar vogels ook weer profijt van hadden. Door de inpoldering van polder het Noorden omstreeks 1900, ontstond er een grote scheiding tussen het zoete- en zoute water, waardoor vismigratie tot op heden niet meer mogelijk is. Dit veroorzaakt een slechte biologische toestand in de polder, waardoor de…

Texel kende vroeger een open verbinding met de Waddenzee, waardoor vermenging van zoet- en zout water mogelijk was. Hierdoor konden trekvissen zorgeloos het zoete- en zoute water bereiken, waar vogels ook weer profijt van hadden. Door de inpoldering van polder het Noorden omstreeks 1900, ontstond er een grote scheiding tussen het zoete- en zoute water, waardoor vismigratie tot op heden niet meer mogelijk is. Dit veroorzaakt een slechte biologische toestand in de polder, waardoor de polder soortenarm is geworden en vogels steeds meer moeite krijgen met het vinden van geschikt voedsel. De oorzaak hiervan is dat er dus geen zoet-zout verbinding meer aanwezig is: de polderpeilen zijn erg laag en hemelwater wordt volledig naar buiten gepompt, omdat de grond anders zal verzuren door een grote invloed van 'zoet' water. Naar mijn mening is het een gemiste kans dat er geen zoute inlaat aanwezig is vanuit de Waddenzee, om een natuurlijke balans te creëren tussen verzuring en verzilting. Door de lagere peilen en het missen van deze zoet-zout verbinding, is er een ondervertegenwoordiging van brakke- en beschoeide oevers; dit betekent dan ook een verminderde habitatgeschiktheid.

Bovendien zijn alle aanwezige natuurgebieden enorm versnipperd. Daarom pleit ik ervoor om deze natuurgebieden weer aan elkaar te rijgen, dankzij een nieuwe zoet-zout waterverbinding. Deze verbinding wordt gecreëerd door zout weer gereduceerd in te laten en het zoete hemelwater op te vangen en te bergen onder de keileembulten. Dankzij deze menging ontstaat er een uniek brakwatermilieu, waarbinnen veel kansen liggen voor nieuwe soorten. Daarnaast worden binnen deze aaneenrijging van de natuur verschillende plekken ontworpen voor zowel mens als dier, waarbij we icoonsoorten (zoals de Noordse Woelmuis) behouden en verder geholpen kunnen worden dankzij de mens die een plekje zal krijgen in het nieuwe natuurinclusieve en adaptieve milieu.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.