naar overzicht

Daklichten landschap

  • Architectuur
  • 2020 / 2021
  • Eerste semester
  • docent: Caspar Frenken, Sereh Mandias en Tomas Dirrix
download project

CBK - Daklichten landschap

Het dak is meestal een open vlakte waar installaties, dakafwerking en het uitzicht het beeld bepalen. Dit ontwerp borduurt verder op deze beeldbepalende elementen op het dak. Aan het dak van het CBK en het NRC grenzen meerdere dakvlakken. Deze dakvlakken worden meegenomen in het ontwerp van het dak als publieke plek. Door de complexiteit in hoogte verschillen leek mij interessant om het dak voor parkour en freerunning in te richten. Bij…

CBK - Daklichten landschap

Het dak is meestal een open vlakte waar installaties, dakafwerking en het uitzicht het beeld bepalen. Dit ontwerp borduurt verder op deze beeldbepalende elementen op het dak. Aan het dak van het CBK en het NRC grenzen meerdere dakvlakken. Deze dakvlakken worden meegenomen in het ontwerp van het dak als publieke plek. Door de complexiteit in hoogte verschillen leek mij interessant om het dak voor parkour en freerunning in te richten. Bij deze sport worden daken gebruikt als parkour om trucjes op te beoefenen of om zo snel mogelijk te verplaatsen van start naar finish. 

Het dak moet een publieke plek worden. Ik heb elementen op het dak toegevoegd zodat mensen zien dat dit dak meer is dan alleen bescherming tegen weer en wind en een plek waar installaties staan. De bezoeker ervaart hoe het dak eruit ziet voor iemand die kan freerunnen. De herkenbare elementen zijn ontstaan door de ruimte boven de daklichten te gebruiken als klim toestel of bank. Op de daklichten worden elementen geplaatst als een verlenging van het daklicht. 

Het is nog steeds mogelijk om het daklicht als daglichttoetreding te gebruiken doordat het niet volledig wordt afgesloten en spiegels in het element zicht geven. De spiegels verbinden de bovenste verdieping van het gebouw met het dakvlak omdat je op het dak kan kijken. S ’avonds functioneren de daklichten als verlichting door het gebruik van de spiegels. Het dak wordt omkaderd door balustrades die een verlenging zijn van de dakranden om het dak veilig te maken. De dakvlakken worden verbonden met trappen die geïntegreerd zijn met de elementen op de daklichten.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.