naar overzicht

Theater Maakplaats 303

  • Stedenbouw
  • 2020 / 2021
  • Eerste semester
  • docent: Bart van Kampen en Floris van der Poel
download project

In het midden van Zuidwijk stond tot voor kort het wijkgebouw de Larenkamp. Drie geschakelde hexagons vormden het hart van de wijk. Het was een plek voor iedereen: uiteenlopend van de wekelijkse bingoavond tot een beurs voor modelboten. En je kon er zo even binnen lopen. Deze laagdrempeligheid, maar ook de maakbaarheid van de plek is een belangrijk uitgangspunt voor…

In het midden van Zuidwijk stond tot voor kort het wijkgebouw de Larenkamp. Drie geschakelde hexagons vormden het hart van de wijk. Het was een plek voor iedereen: uiteenlopend van de wekelijkse bingoavond tot een beurs voor modelboten. En je kon er zo even binnen lopen. Deze laagdrempeligheid, maar ook de maakbaarheid van de plek is een belangrijk uitgangspunt voor de plek.

Door het totaalproces van het theater onder één dak te brengen geeft het gebouw weer een stuk maakbaarheid terug aan de wijk, net zoals dat in het begin het geval was. Naast de gebruikelijke technische- en oefenruimtes kan er ook aan het decor of de kostuums worden gewerkt. Maar in de werkplaatsen kan je ook op zondag even een plank voor in je kast zagen. Een plek voor theater en privé projecten. Het podium wordt een plaats voor amateurgezelschappen: voor het lokale koor – of voor de lancering van de nieuwe lijn van het naaiatelier.

De wijk was door architect van Tijen zo bedacht dat alle voorzieningen op loopafstand bereikbaar waren. De Slinge is de centrale hoofdader waaraan veel van deze publieke gebouwen liggen, verspreid als confetti. Daaromheen zijn er rijen portiekflats die worden verbonden door het groen in de tussenruimtes. De locatie poogt mee te doen in deze reeks van confetti gebouwen: met een grotere korrelgrootte en met een afwijkende morfologie van de portiekflats. Het oude wijkgebouw lag terug ten opzichte van de rooilijn en had aan beide zijde stoepen die onderdeel vormen van een groter netwerk in de wijk.

Een stalen superstructuur vormt het dak voor de verschillende functies. Binnen de rood-bruine loods bevinden zich de verschillende hallen. Een binnenstraat in het midden van de structuur verdeelt het volume in een binnen- en buitenruimte. Aanhakend op het wandelnetwerk geeft het zicht op het noordelijk gelegen Zuiderpark. In het midden wordt één hexagon van het wijkgebouw in hout nagebouwd. Aan de binnenzijde vormt het de toneelopening, aan de buitenzijde wordt een buitentribune geplaatst. De houten structuur staat op de scheidingslijn tussen binnen en buiten. Grote aluminium schuifpuien kunnen het podium afsluiten of openen naar buiten toe. De zaalgrootte kan in combinatie met de schuiftribunes afgestemd worden op de wensen van de verschillende gezelschappen: een optreden in een volledig gevulde zaal of een buiten podium met aan twee zijden publiek.

Het theater en de maakplaats zal het derde gebouw zijn dat sinds het ontstaan van Zuidwijk op deze centrale plek neerstrijkt; aan de Slinge 303.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.