naar overzicht

Impact Theater: Volkspark- en theater Zuidwijk

  • Stedenbouw
  • 2020 / 2021
  • Eerste semester
  • docent: Bart van Kampen en Floris van der Poel
download project
Volkspark en -theater Zuidwijk

De aanwezige, helaas verwaarloosde, kwaliteiten van Zuidwijk vormen de basis van de strategie voor het gepast invoegen van een nieuw theater in deze wijk. De strategie bestaat uit drie onderdelen.


1. Vergroenen en…

Volkspark en -theater Zuidwijk

De aanwezige, helaas verwaarloosde, kwaliteiten van Zuidwijk vormen de basis van de strategie voor het gepast invoegen van een nieuw theater in deze wijk. De strategie bestaat uit drie onderdelen.


1. Vergroenen en ontstenen

Allereerst wordt de verbinding met het Zuiderpark, die Van Tijen in zijn oorspronkelijke plan voor Zuidwijk tekende maar er nooit kwam, eindelijk gemaakt. De versteende groene assen worden ontsteend. Er wordt als een ketting een connectie gemaakt van de verschillende ‘eilanden’ in Zuidwijk met groen tussen het Zuiderpark en het Zuiderlijk Randpark Molenstee. Deze nieuwe groene scheg zal met typische beplanting van het polderlandschap een visuele en ecologische schakel vormen tussen deze twee stedelijke groenlocaties.


2. Schaal geven aan de publieke ruimte

De grote, luchtige schaal van de publieke ruimte die in de jaren vijftig goed zijn werk deed, zorgt nu voor uitdagingen. Door het programma op te knippen in drie gebouwen, kan een publieke ruimte worden gevormd en een gepaste schaal worden gegeven aan het gebied. De brede straatprofielen bieden genoeg ruimte om van eenzijdig naar tweezijdig parkeren te gaan om zo de groene assen volledig autovrij te maken, een echt voetgangsersdomein in te stellen en tegelijkertijd te voorzien in de parkeereisen op een duurzame manier.


3. Mogelijkheden geven tot programmering

In plaats van een theater te bieden dat gesloten is en vast staat in gebruik en programmering, worden drie multifunctionele ruimtes voorgesteld. Deze ruimtes vormen als ensemble een theater en vervullen tegelijkertijd op gebouwniveau verschillende wijkfuncties. De mogelijkheid tot programmering door bewoners in de wijk zorgt voor een nieuwe vorm van eigenaarschap die kan leiden tot het sterken van de gemeenschap.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.