naar overzicht

Plein 24

  • Architectuur
  • 2019 / 2020
  • Vierde kwartaal
  • docent: Steven Broekhof, Wouter Hermanns en Iris Wijn
download project

Het Poortgebouw

Er moet iets mee gebeuren.

 Het is een van de weinige overgebleven gebouwen van voor de oorlog. Een gebouw met schuil liggend verhaal dat gaat over zijn sterk vooruitstrevende spirit. Deze geschiedenis heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Rotterdam tot de wereld havenstad van vandaag.

 Over de jaren kent het gebouw bijzondere manieren van gebruik. Het startte als een kantoorpand, waarna een groep krakers het pand bezette, deze…

Het Poortgebouw

Er moet iets mee gebeuren.

 Het is een van de weinige overgebleven gebouwen van voor de oorlog. Een gebouw met schuil liggend verhaal dat gaat over zijn sterk vooruitstrevende spirit. Deze geschiedenis heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Rotterdam tot de wereld havenstad van vandaag.

 Over de jaren kent het gebouw bijzondere manieren van gebruik. Het startte als een kantoorpand, waarna een groep krakers het pand bezette, deze groep groeide uit tot een woongroep wat het vandaag de dag nog is.

De woongroep fabriceerde zelf creatieve werkruimtes zoals houtwerkplaats, theater een doka en een bar. Alles is gemaakt met de minimale middelen die zij tot hun beschikking hadden.

 Het poortgebouw staat er momenteel vervallen bij doordat de bewoners niet over de middelen beschikken om dit rijksmonument in stand te houden. De bewoners hebben nog een etra kracht nodig om dit te kunnen bereiken.

De academie van bouwkunst  gelegen op Heijplaat, kampt met vergelijkbare tekortkomingen. Het gebouw representeert niet het creatieve gebruik en is dusdanig afgelegen dat deze plek het gevoel van gemeenschap niet toelaat. Hoewel dit essentieel is voor de academie.

 Het geen dat deze twee verschillende gebruikers met elkaar verbindt, is dat bij hen beiden het maken centraal staat. Daarnaast vullen zij elkaar aan in de fleibele houding waarmee zij te werk gaan. De academie studenten werken en studeren tegelijk, waarnaast de woongroep woont, werkt en deelt in het zelfde pand.

Wegens de ligging en de geschiedenis van het Poortgebouw, leent het gebouw zich goed voor het ontvangen van beide doelgroepen. Echter om deze twee doelgroepen in het gebouw te kunnen laten vestigen is er een uitbereiding noodzakelijk.

 Het doel is om van het poortgebouw een creatieve hotspot te maken midden in de stad. Een plek waar de woongroep vooruitstrevender kan worden en hun werk en kennis beter met de stad kunnen delen. Een plek waar de bewoner een waardige woning, werkruimte, werkplaats en epositie ruimte heeft. Een plek waar de bewoner zijn kennis deelt met de volgende generatie makers. Een plek waar het maken en delen het hart van de ontwikkeling is.

Voor de academie studenten zal deze plek een inspirerende omgeving zijn waar er continu aan nieuwe technieken, producten en theorieën wordt gewerkt. Een inspirerende omgeving waar zij zelf deel van zullen gaan uitmaken in de vier jaar dat zij de opleiding volgen.

 Het plein voor het poortgebouw wordt meegenomen in het terug brengen van waarde aan het poortgebouw. Dit wordt een stedelijk aantrekkelijke plek dat verbonden wordt met de kop van zuid. Een verbinding die mensen stromen uitnodigt om dit plein te verblijven en geïnspireerd te raken. Het poortgebouw wordt dusdanig geaccentueerd dat het de interesse wekt wat zich hier afspeelt en heeft afgespeeld.

Het plein wordt een plek waar creativiteit, inspiratie mogelijk is langs de maas. Een plek waar men zich kan vebinden met het water en met natuur. Een plek waar geïnspireerd wordt. Een plek waar toekomst visies van de stad getoont worden.

Het poortgebouw, het plein, zijn bewoners en zijn gebruikers resulteren in een aantrekkelijke plek midden in de stad.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.