naar overzicht

Riotopia | 下水道乌托邦

  • Stedenbouw
  • 2019 / 2020
  • Derde kwartaal
  • docent: Dirk Sijmons en Bas Driessen
download project

BTK als game changer voor het Rotterdamse Riool

We staan aan de vooravond van een grote maatschappelijke verschuiving. Een opeenstapeling aan rioolkosten zorgt er voor dat gemeenten overwegen of de instandhoudingvan het riool (het laatste publieke netwerk) nog wel nut heeft. Door de invoering van een Belasting op Toegevoegde Koolstof (BTK) wordt de druk op de publieke ketel te groot. De belasting vormt namelijk de ‘game changer’ die grote bedrijven en collectieven in de hand speelt.…

BTK als game changer voor het Rotterdamse Riool

We staan aan de vooravond van een grote maatschappelijke verschuiving. Een opeenstapeling aan rioolkosten zorgt er voor dat gemeenten overwegen of de instandhoudingvan het riool (het laatste publieke netwerk) nog wel nut heeft. Door de invoering van een Belasting op Toegevoegde Koolstof (BTK) wordt de druk op de publieke ketel te groot. De belasting vormt namelijk de ‘game changer’ die grote bedrijven en collectieven in de hand speelt.

Op grote schaal gaat er een run op waardevolle grondstoffen en netwerken ontstaan. Multinationals worden gedwongen om lokaler te opereren en nemen cruciale posities in de stad over om hun business op systematische manier uit te rollen (roze). Makelijk maar ook gevaarlijk! Daarnaast bouwen kleine collectieven met wisselend resultaat allerlei voorzieningen om in hun behoeftes te voorzien (geel).

Riotopia legt de kansen, knelpunten en eigenaardigheden van een alternatieve ontwikkeling van het riool onder BTK bloot. Ga mee op reis door de netwerkbuis van Oud-Mathenesse!

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.