naar overzicht

Integratie door de ogen van een kind.

  • Combinatie
  • 2019 / 2020
  • Eerste semester
  • docent: Maxime Peeters, Jan Vermeulen en Tijs van den Boomen
download project

In Veldhoven, een gemeente die zelfs veel Nederlanders op de kaart niet kunnen aanwijzen, bouwt tech-gigant ASML de machines die steeds snellere chips voor smartphones en computers maken. De wereldwijde marktleider trekt duizenden techneuten uit alle windstreken aan, die ook wel kenniswerkers genoemd worden. Kenniswerkers (internationals) zijn gewone mensen, met gewone wensen. Toch is het voor de Nederlandse economie interessant om deze internationale kenniswerkers te behouden én om ze uit hun isolement te halen. Want het…

In Veldhoven, een gemeente die zelfs veel Nederlanders op de kaart niet kunnen aanwijzen, bouwt tech-gigant ASML de machines die steeds snellere chips voor smartphones en computers maken. De wereldwijde marktleider trekt duizenden techneuten uit alle windstreken aan, die ook wel kenniswerkers genoemd worden. Kenniswerkers (internationals) zijn gewone mensen, met gewone wensen. Toch is het voor de Nederlandse economie interessant om deze internationale kenniswerkers te behouden én om ze uit hun isolement te halen. Want het isolement en de eenzaamheid zijn groot onder internationale kenniswerkers, zeker onder de partners die geen werk vinden. Onderhuids groeit ook de onvrede van de oorspronkelijke bevolking. Daarom werd binnen deze studio de volgende opgave geformuleerd:

'Hoe verbinden we nieuwkomers met hun woonomgeving (Veldhoven) en mede-burgers? Welke ruimtelijke strategieën, programma’s, locaties, verbindingen, partijen en typologieën kunnen hiervoor een hefboom en versneller zijn?' 


Na onderzoek gedaan te hebben naar de dagelijkse bewegingspatronen van de 'internationals' en 'locals' in Veldhoven, kon de volgende conclusie getrokken worden; de internationals nemen heel hun gezin mee naar Veldhoven en gaan hier vervolgens wonen, soms al snel voor een langere tijd. Hun kinderen gaan naar een Nederlandse school en integreren hierdoor snel, waar ouders in achterblijven. Het leven van de international draait dan al snel om het inmiddels opgebouwde geïntegreerde leven van hun kind, waardoor de kinderen hun ouders dus letterlijk overal naartoe trekken. 

Daarom is het belangrijk om uit te gaan vanuit een bestaande plek die vooral gericht is op de kinderen, die veilig voelt en dus al herkenbaar is. In dit geval liggen er dan ook grote kansen en mogelijkheden bij Basisschool aan 't Heike, die centraal in Veldhoven ligt. Op deze bestaande plek liggen er grote kansen om condities te scheppen voor het stimuleren van interacties en ontmoetingen tussen internationals en locals, waardoor het gevoel van eenzaamheid sterk zal afnemen en het 'thuisgevoel' juist sterk zal toenemen. 





Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.