naar overzicht

Highclere castle

  • Architectuur
  • 2019 / 2020
  • Eerste semester
  • docent: Sander Rutgers, Lauren Dierickx, Jan Minne en Frederik Willemarck
download project

Het gebouw is een populaire Engelse kasteel, genaamd Highclere Castle. Het bevindt zich in een heuvelachtig en weidse gebied in Highclere. De omegving staat in contrast met het harde en solide kasteel. Ik wilde dat het gebouw en de natuur samensmelten, waar een evenwichtig balans ontstaat vanuit beide opzichten. 

Ik heb dus bij beide kanten concessies gedaan. Ik heb het groen naar binnen gebracht in mijn kasteel. Op een andere manier dan de heuvelachtig en weidse…

Het gebouw is een populaire Engelse kasteel, genaamd Highclere Castle. Het bevindt zich in een heuvelachtig en weidse gebied in Highclere. De omegving staat in contrast met het harde en solide kasteel. Ik wilde dat het gebouw en de natuur samensmelten, waar een evenwichtig balans ontstaat vanuit beide opzichten. 

Ik heb dus bij beide kanten concessies gedaan. Ik heb het groen naar binnen gebracht in mijn kasteel. Op een andere manier dan de heuvelachtig en weidse omgeving. En ik heb mijn kasteel opengesteld om de natuur naar binnen te brengen. Op een andere manier dan het harde en solide kasteel. Het tegenovergestelde is zacht en subtiel.

Enige manier omdat te bewerkstelligen is bepaalde elementen van het gebouw te verwijderen. Kenmerken elementen van het gebouw wilde ik graag behouden om het gebouw niet te verliezen en balans te behouden. Kenmerkend element van het gebouw is de gevel in Tudor stijl en de hele uitgesproken interieur in een renaissance stijl. Overkoepelde stijl heet Jacobean. Die elementen wil ik extra uitlichten in het ontwerp.

De belangrijkste ruimte van het gebouw bevindt zich in het hart van het kasteel, de salonruimte, door de ligging, de materialisatie, ruimtelijkheid en de lichtinval is het een hele prominente ruimte. Dit moet ook mijn centrum zijn en een pronkstuk worden. In combinatie met de natuur moet het wel een wintertuin worden oftewel een orangerie worden. Dit heeft ook te maken doordat er een innovatieve warmtesysteem is, die het kasteel op constante temperatuur houdt.

Verdere indeling van het gebouw is vrij voor de natuur. Hierin wilde ik de balans behouden en daardoor heb ik de hoofdstructuur behouden en heb ik alleen de vloeren, daken en ramen verwijdert. Waardoor ruimtes rondom de orangerie buitenruimtes worden. Hierdoor ontstaat er kamers in het buitengebied, wat een bijzonder ruimte wordt. Dit geeft weer een aanleiding om elk ruimte een apart sfeer en belevenis te ontwerpen. Vanuit de gedacht dat het kasteel constante warm heeft, waardoor vooral dieren aangetrokken worden om te gaan nestelen. Wilde ik graag tuin ontwerpen dat stimuleert de aantrekking van dieren. Waardoor er meer levendigheid is in het kasteel. Hierdoor het ik ook een gracht om het kasteel ontworpen met zijn eigen kenmerkende landschap. En ook het kasteel typologie te versterken. De verschillende ruimtes zijn: het moerasgebied, vlinder- & vogeltuin, dichtbeboste gebied, een fontein, een rotsachtige tuin en een ingetoge tuin

Om die ruimtes goed op elkaar aan te sluiten zijn er verschillende routes ontworpen door het gebouw en rondom het gebouw. De route via de voordeur is van een buitenruimte naar een buitenruimte en de route via het balkon is een soort canopy walk. 

Het eindresultaat is gebalanceerd ontwerp die de kwaliteiten van het natuur versterkt en het kasteel een extra dimensie geeft wat een toegevoegde waarde heeft voor het gebouw.


Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.