naar overzicht

Herstructurering Biestebroekkaai

  • Combinatie
  • 2019 / 2020
  • Eerste semester
  • docent: Bart Hollanders, Laurens Boodt, Vlad Ionescu, Dirk Jaspaert en Sven Beirnaert
download project

In de Brusselse gemeente Anderlecht is tussen de Bergensesteenweg en het kanaal van Charleroi de Biestebroekkaai gelegen. Een mengeling van een dichtbevolkte woonwijk met een plukje industrie.


Hoewel de wijk in eerste instantie op het water gericht staat lijkt die connectie vandaag de dag weinig aanwezig. De openbare ruimtes langs de oever worden omgeven…

In de Brusselse gemeente Anderlecht is tussen de Bergensesteenweg en het kanaal van Charleroi de Biestebroekkaai gelegen. Een mengeling van een dichtbevolkte woonwijk met een plukje industrie.


Hoewel de wijk in eerste instantie op het water gericht staat lijkt die connectie vandaag de dag weinig aanwezig. De openbare ruimtes langs de oever worden omgeven door onaantrekkelijke gebieden zoals achterkanten van gebouwen, parkeerplaatsen, asfalt en vele bergingen.


Openbare netheid en het aanbod van recreatieruimten is beperkt. Bovendien zijn er maar weinig percelen met privétuinen door de dichtbebouwde huizenblokken.

Er heerst een gevoel van onveiligheid rondom de openbare ruimten. Er is een gebrek aan gezellige openbare ruimten. In de groene ruimten langs het kanaal is het rustig vertoeven, maar het ontbreekt deze plaatsen aan aantrekkelijke inrichting. En dat terwijl goede openbare ruimten belangrijk zijn binnen een wijk. Een goede openbare ruimte ondersteund het gevoel van samenkomen, collectief eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Het doel van de herstructurering van dit gebied is dan ook het creëren van nieuwe, verbeterde openbare ruimten en het creëren van een verbinding tussen het centrum en het kanaal.


De ingreep rondom de Biestebroekkaai betreft het openen van de bestaande structuur in de wijk. Daar waar deze in de huidige situatie is opgebouwd met kleine aaneengeschakelde woningen waartussen twee grote vervallen loodsen zijn gelegen wordt het gebied opengewerkt zodat er een betere connectie ontstaat tussen de achterliggende Bergensesteenweg en de Biestebroekkaai. De loodsen worden vrijgehouden en herbestemd tot ruimten met een publiekelijk toegankelijke functie, ondersteunend aan de behoeften van de buurt. De ruimte tussen de loodsen en de kade wordt vrijgehouden voor een plein, waar ruimte ontstaat voor ontmoetingen en sociale interacties. Door de nieuwe woningen langs het plein blijft er sociale controle op deze ruimte. De diversiteit van de omliggende functies maakt dat er altijd zicht is op het plein.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.