naar overzicht

Elementair ontwerpen

  • Architectuur
  • 2018 / 2019
  • Tweede semester
  • docent: Jasper de Haan (Jasper de Haan I architecten), Ernie Mellegers (RAvB), Kras Bocklandt (Nieuwe Dimensies)
download project

Elementair Ontwerpen: Volgens de socioloog Richard Sennett moet je ongeveer 10.000 uur oefenen om je een vaardigheid eigen te maken, ongeacht welke. De studio ‘Elementair Ontwerpen’ is geheel gebaseerd op het oefenen in ontwerpen. We versnellen het proces door middel van een reeks korte oefeningen. Hierin komen diverse universele aspecten van het architectenvak aan bod, gebaseerd op de didactiek van…

Elementair Ontwerpen: Volgens de socioloog Richard Sennett moet je ongeveer 10.000 uur oefenen om je een vaardigheid eigen te maken, ongeacht welke. De studio ‘Elementair Ontwerpen’ is geheel gebaseerd op het oefenen in ontwerpen. We versnellen het proces door middel van een reeks korte oefeningen. Hierin komen diverse universele aspecten van het architectenvak aan bod, gebaseerd op de didactiek van de Duitse architect en leermeester O.M. Ungers. Hij ontwikkelde aan de TU Berlijn de zogenaamde Wochenaufgabe. Deze methode bestaat uit kortlopende weekopgaven met een overzichtelijk programma van eisen. 

Tijdens de studio doorloop je een reeks van circa zes korte oefeningen, waarin het ontwerp van het huis centraal staat en waarin de wisselwerking van het huis met een aantal verschillende omgevingen wordt beproefd. Je maakt tekeningen en maquettes. Door het maken van doorsneden onderzoek je ruimte en context. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.