naar overzicht

Hillfit, in Hillesluis maakt sport het verschil.

  • Combinatie
  • 2018 / 2019
  • Eerste semester
  • docent: Frank van Wijngaarden (Stadsontwikkeling Rotterdam)
download project

Hillesluis, een wijk naast het toekomstige Feyenoord City en Parkstad en gelegen op steenworp afstand van het nieuwe hart van Zuid. De wijk ligt een in dynamiek stuk stad, echter is het een wijk met veel criminaliteit en armoede. Publieke ruimtes zijn er monotoon en er zijn weinig sportfaciliteiten in de wijk. Jongeren komen hier makkelijk in aanraking met criminaliteit. Een multisportvereniging voor de wijk moet het gat van sportfaciliteiten opvullen. Openbare ruimte…


Hillesluis, een wijk naast het toekomstige Feyenoord City en Parkstad en gelegen op steenworp afstand van het nieuwe hart van Zuid. De wijk ligt een in dynamiek stuk stad, echter is het een wijk met veel criminaliteit en armoede. Publieke ruimtes zijn er monotoon en er zijn weinig sportfaciliteiten in de wijk. Jongeren komen hier makkelijk in aanraking met criminaliteit. Een multisportvereniging voor de wijk moet het gat van sportfaciliteiten opvullen. Openbare ruimte wordt divers om een breed sport aanbod te creëren en leegstaande panden in de winkelstraat worden opgebouwd naar sportruimtes.

 

Interventies

Interventies worden in gedaan in drie verschillende soorten ruimtes. De spontane ruimtes die zijn ontstaan tijdens de stadsvernieuwing of zijn restruimte in de stadsstructuur. Op deze plekken zijn locatie gebonden sporten te vinden. Educatieve ruimtes komen voor bij de scholen. Deze ruimtes worden gebruikt om kinderen kennis te laten maken met verschillende sporten maar om te leren fietsen. De laatste ruimtes zijn lineair, hier bevinden zich besloten ruimtes in leegstaande panden en buiten zijn hier vooral faciliteiten voor cardio. 


Wijkstrategie

Gemeente zal samen met bestaande sportverenigingen en buurthuizen uit de wijk Hillfit gaan oprichten. Hillfit wordt een multisportvereniging waar alle wijkbewoners lid van kunnen worden. Door de diversiteit aan sport komen bewoners in aanraking met veel verschillende soorten sport. Hillfit wordt een satellietvereniging van Feyenoord, die ook de ambitie heeft om een multisportvereniging te worden. Hierdoor is Hillfit een springplank voor getalenteerde jongeren uit de wijk om een professioneel niveau te bereiken. Het sportaanbod is in de wijk te vinden in de openbare ruimte. De openbare ruimte zal vijf basis ingrediënten bevatten om een huisstijl te creëren en te voldoen aan de gewenste voorzieningen. Zo worden de monotone ruimtes en leegstaande panden omgetoverd tot aantrekkelijke publieke ruimte met programma en activering. Zo zorgt Hillfit dat er voldoende sportvoorzieningen zijn in een aantrekkelijke publieke ruimte. Door sport laagdrempelig te maken zullen jongeren minder snel in aanraking komen met criminaliteit en wordt hun toekomstperspectief vergroot. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.