naar overzicht

Het kruispunt – Huis op Zuid

  • Architectuur
  • 2018 / 2019
  • Eerste semester
  • docent: Harmen van de Wal (Krill architectuur en onderzoek)
download project

Het kruispunt, een buurthuis voor en door de buurt. Het buurthuis is bedoeld voor de mensen uit de buurt, zonder hun mening en input is de kans dat het ontwerp aansluit op de vraag erg klein. Het gebouw gelegen op de kruising Hillevliet en Polderlaan kent een lange geschiedenis. Waar het eerst diende als ambachtsschool en tevens een grote verbouwing onderging, verloor het na verloop van tijd zijn functie. Na lange tijd als bedrijfsverzamelgebouw, staat…

Het kruispunt, een buurthuis voor en door de buurt. Het buurthuis is bedoeld voor de mensen uit de buurt, zonder hun mening en input is de kans dat het ontwerp aansluit op de vraag erg klein. Het gebouw gelegen op de kruising Hillevliet en Polderlaan kent een lange geschiedenis. Waar het eerst diende als ambachtsschool en tevens een grote verbouwing onderging, verloor het na verloop van tijd zijn functie. Na lange tijd als bedrijfsverzamelgebouw, staat het pand momenteel leeg en raakt in verval.

Het gebouw is geen blank canvas en vele mensen uit de buurt zullen herinneringen hebben aan de vroegere ambachtsschool. Om deze waarde te behouden en hun herinneringen te koesteren, worden de buurtbewoners gevraagd om mee te helpen aan het gebouw, mede door aan te geven welke herinneringen zij hebben. Deze uitkomsten worden vertaald in het ontwerp van het gebouw, om zo een gebouw te creƫren met de identiteit van de buurtbewoners, van Hillesluis.

Het ontwerp is dusdanig ingericht dat de buurt zelf de indeling en activiteiten kan bepalen, zowel tijdens het ontwerpproces, als na de realisatie. Deze input van de buurt is van noodzaak om het gebouw levensbestendig en aansluitend op hun wensen te maken.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.