naar overzicht

Hak van Weeber

  • Architectuur
  • 2017 / 2018
  • Vierde kwartaal
  • docent: Krijn Geevers (Rapp+Rapp) & Vincent Tuinema (Vincent Tuinema architect)
download project

Een renovatie ontwerp voor de bestaande woontoren op de kruising van het Vasteland en de Schiedamsedijk te Rotterdam. 

De woontoren is ontworpen door Carel Weeber in 1979. De woontoren volgt de stedebouwkudige lijnen van de wijk niet, en hierdoor voelt het als een harde beeindiging van de wijk. Door de volledig uit een licht kleurig Trespa opgetrokken huidige gevel valt de woontoren in de anoniemiteit. Door de kwaliteiten die de toren/locatie in zich heeft zitten te…

Een renovatie ontwerp voor de bestaande woontoren op de kruising van het Vasteland en de Schiedamsedijk te Rotterdam. 

De woontoren is ontworpen door Carel Weeber in 1979. De woontoren volgt de stedebouwkudige lijnen van de wijk niet, en hierdoor voelt het als een harde beeindiging van de wijk. Door de volledig uit een licht kleurig Trespa opgetrokken huidige gevel valt de woontoren in de anoniemiteit. Door de kwaliteiten die de toren/locatie in zich heeft zitten te benutten, krijgt de toren zijn identiteit op zijn locatie terug. De plint die zich voor een groot gedeelte tegen de dijk aan bevind, word op drie plaatsen over 3 verdiepingen opengebroken. De toren opent zich richting de wijk en geeft een uitnodigend gevoel. 

De woningen zijn te bereiken vanaf begane grond & 1ste verdieping via de bestaande liften en gallerijen. de woningen in de grote kolommen zijn grondgebonden maisonette woningen met een terras/tuintje. de woningenindelingen vanaf de 4de verdieping zijn ongewijzigd ten opzichte van bestaand. Wel wordt elke woning voorzien van een groot balkon. De laatste verdieping definieerd de beeindiging ‘‘Kroon’’ van de woontoren. Deze is voorzien van een uit baksteen opgetrokken gootlijst en dient als publiek logia voor de bewoners. 

De gevel wordt volledig opgetrokken uit een antreciet/grijze baksteen in een halfsteens-verband gemetseld. de balkonvloeren zijn van beton en verslanken op de helft waardoor, ze wat lichter overkomen. De vloerlijnen worden om de twee verdieping aangezet op de zelfde manier als de balkonvloeren om de gevel een 

geleding te geven. Elke hoekverdraaiing in de toren is aangezet met een penant. De balkonhekken zijn opgetrokken uit baksteen met een rollaag met daar boven op een  vierkante 40x40mm stalen koker. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.