Als gevolg van klimaatverandering wordt het warmer, natter en droger. Dit heeft consequenties voor de hooikoortspatiënt. In de stad is het zo’n 9 graden warmer en daarom reden de stad te ontvluchten tijdens hittegolven. Buiten de stad is de concentratie pollen echter 3 tot 5 keer hoger. Om hittestress tegen te gaan worden steden steeds groener. Maar daarmee stijgt potentieel de concentratie pollen binnen de stad. Door klimaatverandering komt bovendien de natuur eerder in…
Als gevolg van klimaatverandering wordt het warmer, natter en droger. Dit heeft consequenties voor de hooikoortspatiënt. In de stad is het zo’n 9 graden warmer en daarom reden de stad te ontvluchten tijdens hittegolven. Buiten de stad is de concentratie pollen echter 3 tot 5 keer hoger. Om hittestress tegen te gaan worden steden steeds groener. Maar daarmee stijgt potentieel de concentratie pollen binnen de stad. Door klimaatverandering komt bovendien de natuur eerder in bloei en duurt het bloeiseizoen langer en daarmee ook het hooikoortsseizoen. Er komt mogelijk een moment dat het jaar rond hooikoortsseizoen is. Het wordt door klimaatverandering tevens mogelijk voor soorten als de Alsemambrosia zich in Nederland te vestigen. Deze soort laat extreem veel pollen los die bovendien extreme allergie reacties veroorzaken. Waar kan de hooikoortspatiënt dan nog heen?
Wind, water, groen en schaduw zorgen voor verkoeling in de stad. Wind en water verkoelen de mens vooral wanneer het in contact komt met het lichaam. Het project ‘Catch & Release’ probeert water en wind te vangen en op gewenste momenten en plekken vrij te laten. De wind wordt ingezet om water te zuiveren en andersom wordt water ingezet om de lucht te zuiveren. Met gesloten bouwblokken wordt zo een prettig klimaat gecreëerd waar het ook voor de hooikoortspatiënt goed toeven is.
Lees meer