naar overzicht

NIEUWE TOEKOMST VOOR DE FRANSELAAN

  • Stedenbouw
  • 2019 / 2020
  • Derde kwartaal
  • docent: Dirk Sijmons en Bas Driessen
download project

Volgend jaar wordt de Belasting Toegevoegde Koolstof ingevoerd in Oud-Mathenesse. 

De plannen om de Franselaan, de hoofdstraat van Oud-Mathenesse BTK proof te maken kunnen al snel worden ingevoerd in de huidige bebouwing. Een van deze plannen is om een buurt garage op te richten…


Volgend jaar wordt de Belasting Toegevoegde Koolstof ingevoerd in Oud-Mathenesse. 

De plannen om de Franselaan, de hoofdstraat van Oud-Mathenesse BTK proof te maken kunnen al snel worden ingevoerd in de huidige bebouwing. Een van deze plannen is om een buurt garage op te richten waarin elektrische deelauto’s voor gunstige tarieven door de bewoners kunnen worden gebruikt. In de schetsen zijn de ingrepen te zien waarmee in principe morgen al gestart kan worden. In de doorsnede zien we de Franselaan in 2030. Dan zijn de tijdelijke ingrepen vervangen door permanente wijzigingen in de architectuur en de openbare ruimte. Zo wordt er op de platte daken aan de Noordzijde van de straat een zonne-farm gestart.  Daarnaast is o.a. het pakketpunt een nieuwkomer in de straat. Hiermee wordt het aantal bestelbussen dat dagelijks rond rijdt flink beperkt omdat deze voortaan allemaal direct richting het pakketpunt kunnen. 


Bovenop de flat aan de Boeierstraat - een zijstraat - van de Franselaan, komt de Buurt Boerderij te staan. Dit is een kas waarin tropische vruchten en specerijen zullen worden gekweekt, zodat deze geen CO2 belastende reis meer hoeven te maken om in Oud-Mathenesse in de schappen te kunnen liggen. Het gebouw zelf is een van de weinige gebouwen in de wijk dat zal worden gesloopt en vervangen door een geheel klimaat neutraal appartementencomplex opgetrokken uit CLT. 


De fiets krijgt in de toekomst de meest prominente plaats in de straat. Hij wordt dan ook letterlijk in het midden van de straat geprogrammeerd. Het fietspad zal worden omzoomd door twee hoogwaardige groenstroken die bijdragen aan een prettige en veilige openbare ruimte die uitnodigt tot gebruik. De auto kan gebruik maken van een smalle strook aan de zijkant waar maximaal 30 gereden kan worden. 


Er wordt een huiswerkbegeleiding gestart voor jongeren waarvan de ouders hen niet kunnen ondersteunen bij het maken van het huiswerk. Daarnaast komt er een taalinstituut, dat zowel Nederlandse les zal geven als in vreemde talen zal onderwijzen. Ook komt er een laagdrempelige kinderopvang in de Boeierstraat die jonge ouders de kans geeft hun werkzaamheden tegen een laag kinderopvangtarief weer op te pakken. 


Een buurtmarkt is een functie die op dit moment nog ontbreekt in Oud- Mathenesse en juist erg goed past bij het karakter van de buurt en zijn inwoners. Deze markt zal in de aanloopfase op straat worden gehouden zoals in de schetsen te zien is. Later krijgt deze een permanente plek in de aanbouw aan de oostzijde van de straat. Hier zullen ook de tropische producten uit de buurtboerderij worden verkocht. Het aanbod wordt afgestemd op de vraag en het budget van de buurtbewoners. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.