naar overzicht

de marionet

  • Architectuur
  • 2019 / 2020
  • Eerste kwartaal
  • docent: Klaas van der Molen en Lucas Verweij
download project

Ter gelegenheid van de Olympische spelen 2020 in Tokio heeft TeamNL een eigen High Performance Center nodig om structuur te geven aan de verschillende trainingsprogramma’s van de sporters.

24 sporters kunnen tijdelijk gehuisvest worden en hebben op de eerste verdieping bij de Strength & Conditioning alles wat zij nodig hebben om het maximale uit hun specialisme te kunnen halen; cardio, herstel,…

Ter gelegenheid van de Olympische spelen 2020 in Tokio heeft TeamNL een eigen High Performance Center nodig om structuur te geven aan de verschillende trainingsprogramma’s van de sporters.

24 sporters kunnen tijdelijk gehuisvest worden en hebben op de eerste verdieping bij de Strength & Conditioning alles wat zij nodig hebben om het maximale uit hun specialisme te kunnen halen; cardio, herstel, bespreekruimtes, fysio en alles voor een grondige analyse.

Staal beschikt over een unieke eigenschap wat zelden tot het maximale wordt benut en tentoongesteld. Het kan trekkracht opnemen als geen ander maar blijft normaal onzichtbaar en in beton ingestort.

Het is de uitdaging om het maximale te benutten van de onderscheidende kwaliteit van het materiaal. De draagstructuur maakt de architectuur.

In dit ontwerp worden de staalkabels op spanning gehouden door het eigen gewicht van de vloerbalken. Aan de uiteinde van de vloerbalken lopen deze kabels schuin naar twee ophangpunten wat stabiliteit geeft aan de constructie. De verdiepingen zijn met uitsluitend staalkabels opgehangen aan de bovengelegen laag. De bovenste verdieping hangt op zijn beurt middels staalkabels aan een ringbalk wat tot slot op een

portaal staat. De staanders van de portalen bestaan uit samengestelde staalprofielen waarvan de flenzen naar buiten willen spatten door de druk, maar door de trekkracht van het lijf hier van worden weerhouden.

Het is een autonoom gebouw wat overal past, toegepast materiaal is overal beschikbaar. Het gebouw staat op een systeem, meerdere opties en grootten van ruimten mogelijk. Publieke ruimte onder het gebouw wordt bruikbaar door een dak; geeft vrijheid voor interpretatie zoals overdekt sporten, feestelijke huldiging of een bootcamp.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.