naar overzicht

Het Bogen Schouwspel

  • Architectuur
  • 2018 / 2019
  • Vierde kwartaal
  • docent: Wessel van Beerendonk (Studio RAP), Florian Marcus (Studio RAP), Renske van der Stoep (ROFFAA)
download project

Dit gebouw is gelegen aan de korte nieuwe straat te Utrecht. In een straat vol herenpanden met gesloten gevels, straalt dit gebouw openheid uit. Het aanzien van dit gebouw transformeert afhankelijk van de po- sitie van de toeschouwer en de weersomstandigheden.

Oud & nieuw

Het ontwerp is een samensmelting tussen historische architectuur en nieuwe technieken. Het gebruik van spitsbogen is een gotische…

Dit gebouw is gelegen aan de korte nieuwe straat te Utrecht. In een straat vol herenpanden met gesloten gevels, straalt dit gebouw openheid uit. Het aanzien van dit gebouw transformeert afhankelijk van de po- sitie van de toeschouwer en de weersomstandigheden.

Oud & nieuw

Het ontwerp is een samensmelting tussen historische architectuur en nieuwe technieken. Het gebruik van spitsbogen is een gotische bouwtechniek om ruimtelijkheid te creëren. Daarnaast is het een knipoog naar de Domtoren, deze gotische kerk is het bekendste gebouw van Utrecht. De historische bogen worden verwezenlijkt door een nieuwe bouwmethode. Ze zijn parametrisch ontworpen en worden gebouwd door een industriële robot. Verder worden de spitsbogen omsloten door een cortenstalen kader. De roestig rode kleur van dit staal sluit aan bij bakstenen die de bogen vormen.

Functie & opbouw

Op de begane grond is een koffietent gevestigd. Mensen lopen door de bogen heen en kunnen het gebouwbinnentreden door twee verschillende ingangen. Door deze indirecte route worden mensen gedwongeneven uit hun dagelijkse roes te stappen om de koffietent te kunnen betreden. Zoals de andere herenpan- den in deze straat, is de gevel in drie delen opgebouwd: de plint, het middenlijf en de kroon. De bogen zijn uitgerekt in het plint gedeelte en worden compacter naar de kroon toe. De vormtaal van de bogen past ookbij de functie van het gebouw, met de publieke functie onderin (koffietent) en de woonfunctie bovenin (ap-partementen). De voorgevel is heel onderhoudsvriendelijk door het gebruik van bakstenen en cortenstaal.

Statisch & Dynamisch

Dit gebouw staat tegenover een T-splitsing. Mensen komen langs dit gebouw in verschillende richtingenen zien daarmee andere verschijningen van dit gebouw. De transformatie van deze voorgevel komt tot stand door de drie booglagen. Ook het weer speelt een rol bij hoe je het gebouw beschouwt. De schadu- wen van de bogen bewegen over de voorgevel met de zon mee, waardoor steeds andere schaduwpatronen ontstaan. Elke keer als je dit gebouw ziet, zal het er anders uitzien.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.