Stad in het groen, stad aan het water
Amsterdammers hebben het groen en het water in en om de stad harder nodig dan ooit. De bezoekcijfers van de parken en grote groengebieden rond de stad zijn in de afgelopen tien jaar verdubbeld. De toename van de stedelijke bevolking van Amsterdam concentreert zich op dit moment en in de toekomst in sterke mate langs het water, vooral langs het IJ en IJmeer. Wonen aan het water is…
Stad in het groen, stad aan het water
Amsterdammers hebben het groen en het water in en om de stad harder nodig dan ooit. De bezoekcijfers van de parken en grote groengebieden rond de stad zijn in de afgelopen tien jaar verdubbeld. De toename van de stedelijke bevolking van Amsterdam concentreert zich op dit moment en in de toekomst in sterke mate langs het water, vooral langs het IJ en IJmeer. Wonen aan het water is hip, en recreëren op en rond het water is voor heel veel mensen een way of life. Meer dan ooit groeit het bewustzijn dat het groen en het water belangrijke vestigingsfactoren zijn en daarmee van direct economisch belang voor de stad.
Het water is door de eeuwen heen wisselend gewaardeerd. Zonder water had Amsterdam geen goede verbindingen met het achterland en had het niet deel kunnen nemen aan de VOC, konden bewoners geen bestaan vinden in scheepsbouw en havenindustrie en was de rondvaart niet de belangrijkste toeristische attractie van Nederland geworden. Feit blijft dat het ruimtelijk beeld van Amsterdam in belangrijke mate wordt bepaald door het water van de 17e-eeuwse grachtengordel, de Amstel, ‘t IJ en de havenbekkens, de stadsplassen en, meer recent, rond het Oostelijk Havengebied en IJburg. Nog altijd zijn er in Amsterdam nieuwe waterlocaties denkbaar waar die woon-werkfuncties kunnen worden gerealiseerd. In bovenstaand ontwerp zullen hier verbindingen worden gelegd tussen het IJ en de buurt IJplein zelf. De kwaliteit en contextuele identiteit wordt op deze wijze opnieuwe het gebied in “geprikt”.
Lees meer