naar overzicht

Wonen en werken in de stad

download project

Mijn ontwerp is een complex met gezinsappartementen in de populaire vooroorlogse wijk Blijdorp in Rotterdam.

Het blok sluit aan de buitenzijde aan op de bestaande bebouwing, in materialisatie en hoofdvorm, maar wijkt aan de binnenzijde af door de hoofdopzet en toegankelijkheid.

Aan de straat liggen de voordeuren van de benedenwoningen op de begane grond en de bovenwoningen op de eerste verdieping. Op de bovenste twee lagen liggen de topwoningen. Deze splitlevel woningen worden ontsloten middels galerijen en…

Mijn ontwerp is een complex met gezinsappartementen in de populaire vooroorlogse wijk Blijdorp in Rotterdam.

Het blok sluit aan de buitenzijde aan op de bestaande bebouwing, in materialisatie en hoofdvorm, maar wijkt aan de binnenzijde af door de hoofdopzet en toegankelijkheid.

Aan de straat liggen de voordeuren van de benedenwoningen op de begane grond en de bovenwoningen op de eerste verdieping. Op de bovenste twee lagen liggen de topwoningen. Deze splitlevel woningen worden ontsloten middels galerijen en hebben een dakterras op de bovenste laag. Door de diverse posities van de woningen en hun buitenruimtes hebben zij elk een eigen vorm van privacy en verbinding met de collectieve binnentuin.

Iedere woning heeft een privé buitenruimte aangrenzend aan de woonruimte, waar de allerkleinsten in het zicht van de ouders buiten kunnen spelen. Bij het opgroeien hebben zij in de collectieve binnentuin en op de galerijen of op het openbare pleintje een veilige omgeving om samen verstoppertje te spelen, met een bal over te gooien of te leren fietsen. Op het collectieve dakterras kunnen de gezamenlijke barbecues gehouden worden of kunnen de jongeren zich terugtrekken om samen met hun vrienden te hangen terwijl ze over de skyline van de stad uitkijken. Binnen het complex er is er plaats voor iedereen.

De doorgaande routing binnen het blok zorgt voor contact tussen de bewoners. Iedere woning heeft een eigen buitenruimte, maar het blok biedt ook voldoende mogelijkheid om elkaar te ontmoeten in collectief gebied. In het middenblok bevindt zich de gezamenlijk woonkamer. Hier kunnen de kinderen op een druilerige dag binnenspelen, kunnen filmavonden gehouden worden of de ruimte kan gebruikt worden voor de VvE-vergaderingen. Het blok heeft hier ook een gezamenlijke gastenkamer, zodat familie of vrienden van buitenaf makkelijk een nachtje kunnen blijven.

De gevel van het blok sluit aan op de bestaande wijk, maar heeft een eigen karakter. Het spiegelende ritme van voordeuren en de witte kaders van de kozijnen zijn terug te zien in de bestaande gevels. In de nieuwe gevel zijn erkerramen toegevoegd, welke iets laten zien van wat er zich binnen het blok afspeelt. Lage ramen voor de kleintjes ter hoogte van het groene hof, opgetilde ramen voor de opgroeiende kinderen ter hoogte van de stenen hof en hoge ramen - voor iedereen - bij het openbaar pleintje. De kleuraccenten aan de buitenkant van de erkerramen geven aan dat het een blok voor kinderen is.

Het ontwerp is een nieuw woonblok wat geborgenheid biedt aan gezinnen in de stad. Een fijne plek om te wonen en op te groeien, te spelen, te ontdekken en te beleven.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.