In Den Helder vormt landbouw de ruggengraat van een nieuw, circulair voedselperspectief. Van kust tot stad wordt voedsel weer zichtbaar, tastbaar en betekenisvol. De strategiekaart laat zien hoe verschillende landschappen – kust, landbouwgebied en stedelijk gebied – elk een eigen rol vervullen in de voedselkringloop: van verbouwen en verwerken tot leren en gebruiken.
Landbouw wordt daarbij benaderd als meer dan productie alleen. In het productielandschap ontstaan nieuwe vormen van natuurinclusieve landbouw,…
In Den Helder vormt landbouw de ruggengraat van een nieuw, circulair voedselperspectief. Van kust tot stad wordt voedsel weer zichtbaar, tastbaar en betekenisvol. De strategiekaart laat zien hoe verschillende landschappen – kust, landbouwgebied en stedelijk gebied – elk een eigen rol vervullen in de voedselkringloop: van verbouwen en verwerken tot leren en gebruiken.
Landbouw wordt daarbij benaderd als meer dan productie alleen. In het productielandschap ontstaan nieuwe vormen van natuurinclusieve landbouw, zoals voedselbossen, strokenteelt en zorglandbouw op landgoederen. Deze zijn verbonden met educatie, verkoop en gemeenschapsvorming. Ook in de stad krijgt voedselproductie een plek, via collectieve tuinen, daktuinen en eetbare openbare ruimtes.
Wat dit ontwerp onderscheidt van eerdere foodvalley-initiatieven is de sterke ruimtelijke inbedding van landbouw in álle onderdelen van het systeem. Innovatie vindt plaats in de context van landschap, natuur en gemeenschap. Niet op een eiland, maar in verweven overgangen: tussen haven en getijdenlandbouw, tussen landgoed en wijk, tussen campus en markt.
Zo groeit er een systeem waarin landbouw, natuur en innovatie elkaar versterken. Een systeem dat past bij de schaal van Den Helder én bij de urgentie van onze tijd: voed de vooruitgang, van bodem tot bord.
Lees meer