Nijmegen, een stad met meer dan 2000 jaar geschiedenis, staat bekend om haar groene karakter en progressieve visie. Terwijl de stad compacter en dichter wil worden, blijft het streven naar een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving centraal staan. De opdracht was gericht op het intensiveren en verdichten van de stad op basis van bestaande kwaliteiten, met speciale aandacht voor duurzame stedenbouwkundige typologieën en gemengde woon-werkverkavelingen. We werden uitgedaagd om voor een locatie die ons het meest…
Nijmegen, een stad met meer dan 2000 jaar geschiedenis, staat bekend om haar groene karakter en progressieve visie. Terwijl de stad compacter en dichter wil worden, blijft het streven naar een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving centraal staan. De opdracht was gericht op het intensiveren en verdichten van de stad op basis van bestaande kwaliteiten, met speciale aandacht voor duurzame stedenbouwkundige typologieën en gemengde woon-werkverkavelingen. We werden uitgedaagd om voor een locatie die ons het meest aansprak, een ontwerp te maken dat zowel extra woningen als nieuwe kwaliteiten zou toevoegen aan de stad.
Mijn opdracht richtte zich op de unieke locatie Kopsehof, waar het behoud van landschappelijke kwaliteiten en ecologische waarde cruciaal is. Deze plek onderscheidt zich door haar indrukwekkende wijdse uitzicht, de sterke helling tussen wijk en landschap én de private sfeer. De uitdaging was om een duurzaam evenwicht te vinden tussen nieuwe woningen en voorzieningen, zonder het groene en recreatieve karakter aan te tasten. Tegelijkertijd bood de locatie een enorme potentie om een aantrekkelijke wandelroute te creëren die stad en landschap dichter bij elkaar brengt.
Geïnspireerd door de theorie van Kevin Lynch heb ik mijn ontwerp gebaseerd op vijf thema’s: Plein, Repetitie, Promenade, Park en Hofjes. Elk thema is afgestemd op de specifieke kenmerken en behoeften van de locatie: Plein: Deze plek vroeg om een verwelkomende ruimte die zichtlijnen naar het landschap biedt. Dit plein fungeert als een samenkomende plek waar bezoekers en bewoners elkaar kunnen ontmoeten; Repetitie: De locatie van de repetitie wordt bepaald door een bestaand iconisch gebouw met sterke kwaliteiten. Hier is gekozen om dit thema te versterken door een vergelijkbare structuur toe te voegen, waardoor de kwaliteit van de plek wordt verdubbeld; Promenade: De promenade maakt optimaal gebruik van de unieke kwaliteiten van de locatie. Het waanzinnige uitzicht langs de helling nodigt uit om appartementencomplexen neer te zetten en een wandelroute aan te leggen die stad en landschap met elkaar verbindt; Park: Het park behoudt zijn oorspronkelijke karakter, maar er wordt een recreatieve functie aan toegevoegd waardoor het park meer zal worden gebruikt en beleefd; Hofjes: De locatie van de hofjes is zorgvuldig gekozen vanwege de intieme en beschutte sfeer die wordt gecreëerd door de omliggende bosrijke omgeving. Dit thema sluit naadloos aan bij de behoefte aan privacy en rust op deze plek.
Deze thema’s zorgen samen niet alleen voor hoogwaardige verdichting, maar vormen ook een adaptief plan dat flexibel kan inspelen op toekomstige behoeften en ontwikkelingen. Door deze aanpak zijn nieuwe woningen van hoge kwaliteit toegevoegd, terwijl de wijk toegankelijker en aantrekkelijker is geworden voor bewoners en bezoekers. Het ontwerp versterkt de verbinding tussen stad en landschap en draagt bij aan een gezonde, leefbare en toekomstbestendige stad.
Lees meerFotografie was in deze studio een analysetool. Het vastleggen van de bestaande situatie gaf inzicht in de ruimtelijke context en de sfeer, waardoor we bepaalde kenmerken konden benadrukken of vermijden in ons ontwerp. Dit visuele materiaal heb ik verwerkt in een beeldessay, dat mijn ontwerpverhaal ondersteunde.