De verwachting is dat de stad Nijmegen flink zal groeien, van de huidige 190.000 inwoners naar op termijn 250.000 inwoners. Als een stad die bekend staat om haar progressieve politiek, maar ook met weinig ruimte voor uitbreiding, wil de gemeente Nijmegen onderzoeken hoe zij vorm kan geven aan een compacte stad door de bestaande stedelijke bebouwing te intensiveren. Tegelijkertijd moet de stad groen en leefbaar blijven, met een duidelijke identiteit en met de nadruk op…
De verwachting is dat de stad Nijmegen flink zal groeien, van de huidige 190.000 inwoners naar op termijn 250.000 inwoners. Als een stad die bekend staat om haar progressieve politiek, maar ook met weinig ruimte voor uitbreiding, wil de gemeente Nijmegen onderzoeken hoe zij vorm kan geven aan een compacte stad door de bestaande stedelijke bebouwing te intensiveren. Tegelijkertijd moet de stad groen en leefbaar blijven, met een duidelijke identiteit en met de nadruk op duurzame mobiliteit. In deze studio zijn we opzoek gegaan naar slimme combinaties van woningen, werkplekken en andere functies in eigentijdse gemengde verkavelingen
Het ontwerpvoorstel '(Onder)Benutte Randen' herontwikkelt het gebied tussen het voormalige dorp Hees, Dorpspark Hees en de wijk Heseveld tot een samenhangende, duurzame en groene leefomgeving. Het ontwerp vormt een schakel binnen het initiatief Park West. Dit initiatief, gestart door de gemeente Nijmegen, balanceert stedelijke verdichting met het behoud van groene, open ruimte. Het ontwerpvoorstel bevordert de onderlinge samenhang tussen de wijken en creëert een duurzame, groene leefomgeving die de natuurlijke kenmerken van het gebied versterkt.
Door de onsamenhangende ruimtes – zoals het versnipperde terrein, het klooster met besloten tuin en het verouderde zwembadterrein – te transformeren, ontstaat een open, verbonden parkgebied waar wonen, groen en multifunctionaliteit samenkomen. Nieuwe bebouwing richt zich naar het park, behoudt de historische identiteit van de plek en versterkt de verbindingen tussen wijken, groenstructuren en het bredere initiatief Park West.
Lees meerHet ontwerp maakt gebruik van bestaande kwaliteiten, zoals de doorgetrokken groene as van Dorpspark Hees en fiets- en wandelroutes, en is er een autovrije promenade geïntroduceerd. Zo wordt het gebied niet alleen een prettige woonomgeving, maar ook een knooppunt dat een duurzame toekomst mogelijk maakt voor Nijmegen-West en verder. Verdichting wordt hier ingezet als middel om leefbaarheid en samenhang te vergroten, met respect voor het unieke karakter van de wijk Hees.