naar overzicht

Gevangen in een wereld van signing

  • Architectuur
  • 2023 / 2024
  • Eerste semester
  • docent: M. van Wasbeek, T. Reekers & G. Olchowska
download project

Een initiatief tegen de overweldigende visuele prikkels van commerciële uitingen in onze publieke ruimte, met als doel de karakteristieke architectuur van steden te behouden en te vervangen door aandacht voor maatschappelijke vraagstukken. In de jaren 70 onderging Zoetermeer…

Een initiatief tegen de overweldigende visuele prikkels van commerciële uitingen in onze publieke ruimte, met als doel de karakteristieke architectuur van steden te behouden en te vervangen door aandacht voor maatschappelijke vraagstukken. In de jaren 70 onderging Zoetermeer een snelle transformatie tot een stad van middelgroot formaat, waar het stadscentrum evolueerde naar een commerciële winkelomgeving gedomineerd door grote investeerders. Deze welvaartsgroei resulteerde echter in een gebrek aan historische elementen en stedelijke voorzieningen, wat leidde tot een overdaad aan commerciële signing. 

Dit initiatief beoogt een verandering teweeg te brengen door deze commerciële uitingen te verplaatsen naar dragers die de specifieke architectuur van de jaren 70 in Zoetermeer weerspiegelen. Hiermee wordt niet alleen gestreefd naar het behoud van het stedelijk erfgoed, maar wordt ook aandacht gevestigd op maatschappelijke kwesties. De nieuwe dragers, geplaatst in overgangszonegebieden van buitenring naar winkelcentrum, zorgen ervoor dat de signing niet alleen straatniveau wordt opgemerkt, maar in alle omliggende winkelstraten en zelfs vanaf de hele buitenring, waardoor het initiatief een herkenbaar en impactvol element wordt in de stad. Het beoogt bewustwording te creëren voor maatschappelijke problemen en tegelijkertijd de unieke architectuur van Zoetermeer te benadrukken. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.