Er is sprake van een waterprobleem in de wijk Bloemhof, waarbij het continu droogleggen van het gebied om de stedelijke infrastructuur in stand te houden, leidt tot bodemdaling. Dit creëert problemen tijdens piekmomenten op sommige plekken, zoals wateroverlast. De wijk bevindt zich in een kom op een zeer natte en slappe ondergrond die voortdurend daalt. Daarnaast zijn een groot deel van de woningen technisch niet toekomstbestendig en is de stedenbouwkundige structuur verouderd met smalle straten,…
Er is sprake van een waterprobleem in de wijk Bloemhof, waarbij het continu droogleggen van het gebied om de stedelijke infrastructuur in stand te houden, leidt tot bodemdaling. Dit creëert problemen tijdens piekmomenten op sommige plekken, zoals wateroverlast. De wijk bevindt zich in een kom op een zeer natte en slappe ondergrond die voortdurend daalt. Daarnaast zijn een groot deel van de woningen technisch niet toekomstbestendig en is de stedenbouwkundige structuur verouderd met smalle straten, ondiepe kavels en beperkte groene en speelvoorzieningen. Het creëren van meer ruimte in een wijk waar de ruimte ongelijk verdeeld is, is een uitdaging. Momenteel bestaat het systeem uit een gemengd, verdeeld en open water dat gereguleerd wordt door pompen, maar bij extreme gevallen is dit niet voldoende. Het hoofdriool is gefundeerd op betonnen palen, terwijl de rest van het riool dat niet is, waardoor de rest van het riool verder wegzakt en problemen veroorzaakt bij de aansluiting op het hoofdriool. Het enkel toevoegen van publieke ruimte is niet voldoende. Er is behoefte aan aanpassingen van stedelijke functies aan een natter milieu, zoals stedenbouw, mobiliteit, openbare ruimte, energie-infrastructuur, ecologie en sociale interactie.
Om meer ruimte voor water te creëren en tegelijkertijd een toekomstbestendige manier van leven te waarborgen, zijn verschillende strategieën mogelijk. Zo kan het polder in polder waterprincipe geïntroduceerd worden, hierbij worden bepaalde sloten uit het verleden geherintroduceerd. Het aanleggen van een groenstructuur die aangesloten is op de slootjes die het polder in polder principe volgen, kan meer ruimte creëren. Tegelijkertijd kan dit gekoppeld worden aan de renovatie die nodig is, waarbij het natte gebied kan fungeren als buffercapaciteit tijdens hevige regenval en zorgt tegelijkertijd voor verkoeling op een zomerse dag. Door het hemelwater aan te sluiten op de natte gebieden, wordt het riool minder belast. Deze natte gebieden kunnen ook dienen als ontmoetingsplekken, waarmee een ruimte gecreëerd wordt die bewoners nodig hebben en momenteel missen. Door deze strategieën te combineren, kan er meer ruimte voor water gecreëerd worden zonder dat dit ten koste gaat van de huidige manier van leven. Dit resulteert in een duurzame omgeving waarin water en groen een centrale rol spelen en waarin bewoners kunnen genieten van ontspanning en ontmoeting.