naar overzicht

Vinex Overdose themabuurten – Prototyping

  • Stedenbouw
  • 2021 / 2022
  • Tweede semester
  • docent: Madeleine Mans en Saskia Lambers
download project

De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat de bewoners in de buurt zich beginnen af te vragen hoe ze de klimaat afspraken nog kunnen behalen. Voor de verschillende klimaat-thema’s worden er samen met de bestaande buurtstichting inspiratie groepen opgericht. Waar initiatiefnemers samen zoeken naar klimaat neutrale buurtoplossingen. Door de toenemende schaarste en overstap naar een circulaire economie en een meer ideële productie, voelen de buurtbewoners zich verantwoordelijk om steeds meer samen met elkaar…

De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat de bewoners in de buurt zich beginnen af te vragen hoe ze de klimaat afspraken nog kunnen behalen. Voor de verschillende klimaat-thema’s worden er samen met de bestaande buurtstichting inspiratie groepen opgericht. Waar initiatiefnemers samen zoeken naar klimaat neutrale buurtoplossingen. Door de toenemende schaarste en overstap naar een circulaire economie en een meer ideële productie, voelen de buurtbewoners zich verantwoordelijk om steeds meer samen met elkaar te werken en hun productie uit te wisselen om hun levensstandaard stabiel te houden. Met als positief effect dat de sociale cohesie wordt bevorderd. Op plaatsen in de buurt waar de fysieke omstandigheid gelegenheid biedt, groeien de inspiratie groepen uit tot concentraties voor hoofdthema’s in deze buurt. Ook beginnen meer mensen door scholing en bewustwording circulair te leven. Weerstand en verwatering van de kleurige huisjes wordt t.b.v. de klimaatopgave volgens natuurlijk proces geleidelijk door ander inzicht omvergeworpen.

 

Schaarste en de verschuiving naar lokale economieën zorgt dat mensen elkaar opzoeken om samen te werken. Het succes van lokale buurteconomie geeft een verschuiving in de betekenis van werk en inkomen. De buurtontwikkeling heeft aantrekkingskracht op mensen en stimuleert navolging. Ook Vinex biedt een te beperkt ruimtebeslag om geheel zelfvoorzienend te zijn, vooral op het gebied van voedsel. Uitwisseling met de omgeving verbindt en blijft noodzakelijk. Echter het transitievoorbeeld van de wijk spreidt zich als een olievlek uit. In 2050 zijn idealiter in de wereld overal soortgelijke buurten ontstaan en vallen samen met de ontwikkelingen in de rest van de wereld tot een geheel (zie tijdlijn).

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.