naar overzicht

’t Hooghe Huys

  • Architectuur
  • 2021 / 2022
  • Tweede semester
  • docent: Merijn Muller, Jurrien van Duijkeren en Evelien van Es
download project

't Hooghe Huys; van generiek naar uniek


Amelinckx blok residentie ’t Hooghe Huys te Antwerpen is een generiek woongebouw uit de jaren 70. In de context neemt het gebouw een opvallende positie in. Het sluit qua hoogte en architectuur nauwelijks aan met de omringende gebouwen en wordt omringt door uitvalswegen. Dit is een resultaat van de strategie van Amelinckx die graag gebruik maakte van bestaande netwerken en…

't Hooghe Huys; van generiek naar uniek


Amelinckx blok residentie ’t Hooghe Huys te Antwerpen is een generiek woongebouw uit de jaren 70. In de context neemt het gebouw een opvallende positie in. Het sluit qua hoogte en architectuur nauwelijks aan met de omringende gebouwen en wordt omringt door uitvalswegen. Dit is een resultaat van de strategie van Amelinckx die graag gebruik maakte van bestaande netwerken en infrastructuur. Het geeft ook een goed beeld over de tijdsgeest waarin de auto een belangrijke rol speelde. Men hoefde door de aanleg van de Antwerpse Ring niet meer in het centrum te wonen om in de nabijheid te zijn van voorzieningen omdat de weg en auto zorgde dat je overal dichtbij was waardoor je prima in een ruim woongebouw aan de rand van de stad kon wonen.

 

Het generieke woongebouw sluit niet meer aan bij de hedendaagse context en is zeker niet toekomst gericht. Het ontwerp focust zich dan ook op het verbeteren van de woonkwaliteit van de bewoners en ook het aangezicht van het gebouw voor de rest van de stad. 

 

In het nieuwe ontwerp is het bestaande raamwerk van Amelinckx hergebruikt en binnen dat raamwerk is het nodige veranderd om het toekomstgericht te maken en aan te laten sluiten aan de hedendaagse behoeften. De veranderingen zorgen ervoor dat het gebouw na ingreep een andere uitstraling heeft maar nog wel herkenbaar is als Amelinckx blok. Om dit voor elkaar te krijgen bestaat het ontwerp uit twee lagen een formele laag en informele laag. Waarbij de formele laag voornamelijk gericht is op de herkenbaarheid van het gebouw als Amelinckx blok en de informele laag gericht is op het verbeteren van het wooncomfort.


Door de gevel te laten golven in het nieuwe ontwerp wordt het balkon op bepaalde plekken veel dieper en daardoor bruikbaarder dan in de huidige situatie en worden bepaalde ruimtes van de woning groter en hebben een directer uitzicht. De hoeken die ontstaan zorgen voor beschutting net als de wintertuin die ervoor zorgt dat het balkon veel vaker bruikbaar is als verblijfsruimte. De wintertuin is een overgangszone tussen binnen en buiten en naar wens middels vouwdeuren volledig te openen waardoor er een groter balkon ontstaat. Hierdoor kan de ruimte bij de woonkamer betrokken worden of juist bij de buitenruimte.


Zoals eerder beschreven bestaat het ontwerp uit een formele en informele laag en dat vertaalt zich ook in de materialisering van het gebouw. De formele laag is van beton en volgt voor het grootste deel het raamwerk van een Amelinckx blok en de informele laag is van hout en heeft een golvende gevel. Hierbij is een spel gespeeld met de gelaagdheid van het detail niveau. Van een afstand heeft het gebouw nog veel weg een standaard Amelinckx blok maar hoe dichter bij je komt zie je dat dit niet het geval is en worden de vele kleine details zichtbaar.

 

Bij dit ontwerp is er gezocht naar een balans tussen het behoud van de bestaande uitstraling en het geven van een nieuwe uitstraling en verbeteren van het woongenot waarbij het Hooghe Huys van een generiek blok transformeert in een uniek woongebouw.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.