naar overzicht

Zestienhoven bos

  • Combinatie
  • 2021 / 2022
  • Eerste semester
  • docent: Ivar Branderhorst, Jaap van den Bout, Frits Palmboom en Gerrit Timmers
download project

Het grootste bos van Rotterdam, Een bos waar je niet alleen in kan lopen maar ook in kan wonen. 

Rotterdam heeft op dit moment weinig bossen, hier moet wat aan gedaan worden. Een bos dat bijna twee keer zo groot is als het Kralingerbos (219ha) klinkt gek maar het is wel mogelijk. Het gebied leent zich voor een bos van 415ha aan bos waarin niet alleen gerecreĆ«erd kan worden door de omliggende bebouwing maar voor heel…

Het grootste bos van Rotterdam, Een bos waar je niet alleen in kan lopen maar ook in kan wonen. 

Rotterdam heeft op dit moment weinig bossen, hier moet wat aan gedaan worden. Een bos dat bijna twee keer zo groot is als het Kralingerbos (219ha) klinkt gek maar het is wel mogelijk. Het gebied leent zich voor een bos van 415ha aan bos waarin niet alleen gerecreĆ«erd kan worden door de omliggende bebouwing maar voor heel Rotterdam. Er zijn ook verschillende delen in het bos waaronder een voedselbos ter vervanging van de volkstuinen, een productie bos om de toekomstige bebouwing van Rotterdam te voorzien van lokaal duurzaam hout en een speelbos waar er speciaal plek is gemaakt waar kinderen kunnen ravotten. 

Het gebied wordt vooral toegankelijk voor fietsers en voetgangers met veel verbindingen van oost naar west en ook drie verbindingen die Rotterdam van zuid naar noord verbinden met het achtergelegen akkerlandschap. De auto heeft twee hoofdwegen die het gebied verbinden van oost naar west.

Dit bos heeft drie woontypes verspreid over het gebied, de scheuten (eengezinswoningen onder het bladerdak), de uitschieters (woontorens boven het bladerdak) en het productiebos (voor mensen, dit zijn bouwblokken tot aan de bovenkant van het bladerdak met grote binnentuinen waar het bos in doorloopt)

Een bos voor iedereen, een bos voor de toekomst van niet alleen het gebied van zestienhoven maar voor geheel Rotterdam. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.