naar overzicht

De Inverse

  • Architectuur
  • 2021 / 2022
  • Eerste semester
  • docent: Tjeerd van de Sandt, Kyra Galjee, Nadia Pepels en Valentijn Kerstens
download project

Gegeven is de bestaande woning van den Haute-Kieboom van Juliaan Lampens uit 1967 in Kruisem, België. Gevraagd is een toevoeging voor het oudere echtpaar Hans en Els dat bij hun kind en diens echtgenoot en kleinkind komt wonen.


Gegeven is de bestaande woning van den Haute-Kieboom van Juliaan Lampens uit 1967 in Kruisem, België. Gevraagd is een toevoeging voor het oudere echtpaar Hans en Els dat bij hun kind en diens echtgenoot en kleinkind komt wonen.


De primaire vorm van de bestaande woning is een rechthoek. Hierin worden, zonder een bepaalde hiërarchie, cirkels toegevoegd als secundaire vormen. Het resultaat is een woning met een open vloerplan dat zich naar buiten richt.


Mijn ontwerpstrategie voor de toevoeging heb ik uit dit gegeven gehaald. De toevoeging is een een inverse van het bestaande.

De primaire vorm is rond met rechthoekige toevoegingen. Dit vertaalt zich in een ensemble van gesloten cirkels, wat zich door middel van rechthoekige, door de ronde vormen gedrukte dozen opent naar de buitenwereld.


Die nieuwe toevoeging nestelt zich ten zuiden van de bestaande woning, tussen de bosrand en het open veld. Hierdoor ontstaan er twee werelden:

1. De open wereld aan de zuidoostkant. Het open veld en de opkomende zon. Dit is de kant van het weidse en avontuurlijke uitzicht, met twee terrassen aan de studeerkamer en de tuinkamer/eetkamer.

2. De geborgen wereld, tussen de bestaande woning, de nieuwe woning en de bosrand. Dit is de plek waar de hele familie samenkomt op het nieuwe terras en kan genieten van de ondergaande zon. Aan de zuidkant wordt deze plek afgekaderd door de vijver, welke door grote overstorten het regenwater opvangt wat gebruikt kan worden voor de gezamenlijke moestuin en kas.


De buitenzijde bestaat uit een minimaal aantal materialen. Onbewerkte en verticaal gemonteerde houten gevelplanken zonder zichtbare dakrand, welke in de loop der tijd verschillend verkleuren door de positie waarop zij zich bevinden. Aan de buitenzijde worden de kaders gemaakt van gegalvaniseerde stalen platen, met scherpe mesranden als detail. De kozijnen in de dozen zijn minimalistische stalen kozijnen van Jansen. De terrassen komen als abstracte rotsen van onbehandeld beton uit het talud.



De plafonds van de cirkels liggen elk op een verschillende hoogte; de lager gelegen plafonds lopen zodoende door in de volgende cirkels. Bij de vloeren is dit juist omgedraaid: deze lopen gespiegeld door ten opzichte van het plafond. Om de cirkels gedefinieerd te houden, krijgen deze bij de scheiding een stalen meskant in de gepolijste betonvloer.


Het interieur van de cirkels is een samenwerking van de natuurlijke tinten van het leemstucwerk, wat op de wanden en plafonds in elkaar overloopt, de gepolijste betonnen vloer en de strategisch geplaatste openingen naar buiten. Door het gegalvaniseerd stalen kader van de openingen, afgewerkt met essen aan de binnenzijde, ontstaat een spel tussen licht en donker en komt de beeldencollectie goed tot zijn recht.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.