naar overzicht

Regenerating s-Gravendijkwal

  • Stedenbouw
  • 2020 / 2021
  • Tweede semester
  • docent: Riëtte Bosch, Mascha Onderwater, Joost Emmerik en Teun van den Ende
download project

De ‘s-Gravendijkwal behoort al jaren tot één van de meest vervuilde straten van Nederland. Naast de langdurige gezondheidsrisico’s en de verkeersoverlast zorgt deze zes-baans autoweg dwars door het centrum voor veel ruimtelijke en sociale problemen.

Het kiezen voor een alternatieve inrichting maakt het mogelijk om het gebied rondom de ‘s-Gravendijkwal terug te geven aan de stad en haar bewoners. De potentiële ruimte en de ligging van het tracé tussen twee groengebieden in de stad…

De ‘s-Gravendijkwal behoort al jaren tot één van de meest vervuilde straten van Nederland. Naast de langdurige gezondheidsrisico’s en de verkeersoverlast zorgt deze zes-baans autoweg dwars door het centrum voor veel ruimtelijke en sociale problemen.

Het kiezen voor een alternatieve inrichting maakt het mogelijk om het gebied rondom de ‘s-Gravendijkwal terug te geven aan de stad en haar bewoners. De potentiële ruimte en de ligging van het tracé tussen twee groengebieden in de stad biedt de kans om deze met elkaar te verbinden door het tracé sterk te vergroenen en het ook een maximale ecologische betekenis te geven. In combinatie met aantrekkelijke langzaam verkeersroutes kan dit ook voor de stad resulteren in een mooie verbinding van park naar park. De ‘s-Gravendijkwal kan hiermee transformeren van één van de ongezondste plekken tot de groenste en gezondste plek van Rotterdam.

Met de vrijgekomen ruimte wordt het herstel van de stad ingezet. Langs de gevels komt ruimte voor groen en ook in de straten is meer ruimte voor groen, het gebruik van de fiets en voor plekken om te verblijven. Daarnaast wordt het stedelijk weefsel herstelt door het toevoegen van nieuwe verbindingen in het weefsel. In de tunnelbak en de centrale ruimtes van het profiel wordt ruige ongetemde natuur terug de stad in gebracht. Op deze plek worden geen parken en plantsoenen aangelegd maar worden condities geschept waarin de natuur kan groeien. Mens en natuur staan hier niet los van elkaar.

Het regenereren van de ‘s-Gravendijkwal blaast nieuw leven in de stad Rotterdam op verschillende schaalniveaus. Het radicaal herintroduceren van de natuur op deze plek kan het monumentale tracé met tunneltraverse een nieuwe, hedendaagse en iconische betekenis bieden voor de stad Rotterdam.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.