Nederland krijgt steeds vaker te maken met droogte en deze droogte zal steeds langer aan houden. Voor Rotterdam zijn bodemdaling en paalrot door het dalende grondwaterpeil de gevolgen van de droogte met de meest fysieke en financiële schade. Vooral op plekken waar de funderingen van gebouwen uit hout bestaan en het grondwaterpeil ver onder het maaiveld ligt, zoals in de wijk Blijdorp het geval is. Door een optimaal grondwaterpeil te creëren is er zowel in…
Nederland krijgt steeds vaker te maken met droogte en deze droogte zal steeds langer aan houden. Voor Rotterdam zijn bodemdaling en paalrot door het dalende grondwaterpeil de gevolgen van de droogte met de meest fysieke en financiële schade. Vooral op plekken waar de funderingen van gebouwen uit hout bestaan en het grondwaterpeil ver onder het maaiveld ligt, zoals in de wijk Blijdorp het geval is. Door een optimaal grondwaterpeil te creëren is er zowel in droge perioden als in natte perioden een even hoog grondwaterpeil dat relatief dicht onder het maaiveld ligt, waarbij bodemdaling en paalrot zo veel mogelijk worden beperkt.
Om dit optimale grondwaterpeil te creëren is er voor Blijdorp een nieuw watersysteem gecreëerd, dat bestaat uit infiltratievelden in de bestaande groenzones, een nieuwe beek (dwars door de wijk) en het Vroesenpark. De groenzones dienen als infiltratiegebieden, waarbij een overschot aan regenwater via de nieuwe beek naar het Vroesenpark kan worden geleid, waar het overtollige regenwater wordt geborgen. Dit geborgen regenwater kan dan in droge perioden weer worden gebruikt om het grondwaterpeil aan te vullen.
Lees meer