naar overzicht

Rotterdam maakt het wéér

  • Stedenbouw
  • 2020 / 2021
  • Eerste semester
  • docent: Jens Jorritsma, John de Groot en Reineke Otten
download project

Door klimaatverandering wordt het weer steeds extremer. Extreme neerslag, extreme stormen en extreme hitte. Deze weersextremen zijn vaak nog eens extra te merken in steden. De stad en onze gebouwde omgeving heeft een substantiële invloed op het weer. Zo kan het in de zomer tot acht graden warmer zijn in de stad ten opzichte van het…

Door klimaatverandering wordt het weer steeds extremer. Extreme neerslag, extreme stormen en extreme hitte. Deze weersextremen zijn vaak nog eens extra te merken in steden. De stad en onze gebouwde omgeving heeft een substantiële invloed op het weer. Zo kan het in de zomer tot acht graden warmer zijn in de stad ten opzichte van het platteland. Winden kunnen van richting veranderen in steden en daarnaast zorgt een stad voor turbulentie in de luchtdruk. Het zijn verschijnselen die het leven in de stad minder aangenaam maken en waardoor het leven in de toekomst steeds minder aangenaam is in de stad. 


Als de stad invloed op het weer heeft kan de stad ook positieve invloed hebben op het weer. Om deze reden kijkt dit project op een andere manier naar de weersextremen. Ontwerpingrepen worden voorgesteld om de impact van weersextremen te verminderen. Daarnaast kunnen deze ontwerpingrepen leiden tot een verbetering van de openbare ruimte naast het feit dat het de leefbaarheid van de stad vergroot.


Rotterdam moet zich voorbereiden op een toekomst waarin het weer in toenemende mate ons leven gaat beperken in onze dagelijkse activiteiten. Dit moet de stad zien te voorkomen en daarom is en herziening van de stad nodig. Zo moet het centrum weer een plek worden waar verblijven aangenaam is. In combinatie met de woningbehoefte is er aanleiding genoeg voor een 2e wederopbouwing zodat Rotterdam het weer kan maken. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.