Gedurende de gedeeltelijke lockdown ging men voor verkoeling opzoek naar het weinige groen en water in de stad, voor velen zijn dit de parken en groene singelstructuren die de stad zo kenmerken. Logischerwijs werd het daar druk, zelfs zo druk dat op verschillende plekken witte cirkels in het gras opdoemde om te voorkomen dat mensen te dicht bij elkaar zouden gaan zitten. Gek genoeg zie…
Gedurende de gedeeltelijke lockdown ging men voor verkoeling opzoek naar het weinige groen en water in de stad, voor velen zijn dit de parken en groene singelstructuren die de stad zo kenmerken. Logischerwijs werd het daar druk, zelfs zo druk dat op verschillende plekken witte cirkels in het gras opdoemde om te voorkomen dat mensen te dicht bij elkaar zouden gaan zitten. Gek genoeg zie je op die plekken nooit eens iemand in het water springen, waarom? Het water is veel te vies, in combinatie met ziektes van bacterien, niet de meest aantrekkelijke plek om in het water te springen. Echter is dit niet altijd zo is geweest, want op internet zwerven velen foto’s rond van c.a. 40 jaar geleden waar kinderen vrolijk in de singels zwemmen.
Nota bene de Maasstad beschikt over een karige hoeveelheid schoon en veilig zwemwater. De grote vaarwegen zijn verboden gebied en de aangewezen zwemlocaties, zoals de Kralingse Plas of de Bergse Voorplas hebben elke zomer wel te maken met blauwalg.
Het watersysteem van Rotterdam verdient daarom een upgrade. Nieuwe ingrepen moeten de waterkwaliteit zo verbeteren dat ieder stuk oppervlaktewater schoon, bruikbaar, beleefbaar en bovendien zwembaar wordt. Singelwerken Rotterdam is een project dat onderzoekt hoe we de structuren van toen met een aantal aanpassingen kunnen ombouwen tot een duurzaam circulerend watersysteem. De upgrade van het water biedt daarnaast kansen om nieuw (ruimtelijk) programma aan het water te koppelen, hierdoor ontstaan nieuwe verankerde structuren in de stad.