Naast de hoofddoelgroep heb ik ook voor twee andere doelgroepen in het woonconcept gekozen. Deze doelgroepen zijn studenten en…
Met de studio Met Zorg Ontwerpen heb ik een woonconcept gemaakt voor zorgafhankelijk mensen in de wijk Crooswijk in Rotterdam. De zorgafhankelijke bewoner is iemand die 24/7 zorg binnen handbereik moet hebben. De doelgroep heeft vaak een groot deel van zijn of haar leven op straat doorgebracht en heeft last van fysieke en mentale problemen.Naast de hoofddoelgroep heb ik ook voor twee andere doelgroepen in het woonconcept gekozen. Deze doelgroepen zijn studenten en starters. Ik heb naar de demografische gegevens van de wijk Crooswijk gekeken en zag dat er een mooie mix aan leeftijden aanwezig is. Het grootste deel van de buurt heeft een leeftijd van 25-25. Om deze reden passen de doelgroepen en studenten goed in de wijk en in het gebouw.
Het gebouw bestaat uit drie bouwdelen die allen een ander karakter hebben. Per bouwdeel zijn andere behoeftes vanuit bewoners of de wijk en reageren de ze op de stedenbouwkundige context. In het bouwblok aan de Crooswijkseweg is de plint publiek toegankelijk voor de wijk gemaakt. Aan de Crooswijkseweg zitten meerdere winkels en andere publieke functies. Dit wordt doorgezet in dit ontwerp. Op de plint komen meerdere cafés, een zorgcentrum en een buurthuis voor de wijk. Het plein wat aan dit bouwblok zit wordt dan ook als dorpsplein gezien waar de buurt samenkomt en elkaar ontmoet.
Het tweede bouwdeel is een hof. Dit hof zal rust bieden in een drukke stad. Door de omsloten binnentuin wordt er een prettige buitenruimte gecreëerd voor bewoners. Op de begane grond zijn grondgebonden woningen geplaatst en er is ruimte gemaakt voor zorgvoorzieningen van de zorgafhankelijke bewoners.
Het derde bouwdeel is een stedelijk blok wat aansluit op de bebouwing aan de Boezemstraat. Het is een galerij van 6 lagen, waar vooral studenten zullen wonen. Op de plint zijn grondgebonden woningen geplaatst die aansluiten op de derde binnenhof.
Over de drie bouwdelen zijn de verschillende doelgroepen geclusterd en verspreid. In elk gebouw zitten alle doelgroepen. Om te zorgen dat het zorgpersoneel snel en efficiënt te werk kan gaan is gekozen om alle alle zorgafhankelijke bewoners aan dezelfde kant van het gebouw te plaatsen. Om de bereikbaarheid nog beter te maken zijn de bouwdelen aan elkaar verbonden door bruggen, waardoor er een ‘zorgstraat’ ontstaat. De doorlopende galerij zorgt voor een samenhangend geheel, waar interactie kan plaatsvinden, terwijl de bewoners allemaal hun eigen plek en privacy behouden.