De wijk Feijenoord heeft een rijke en diverse gemeenschap met een sterk sociaal netwerk, waarin vrouwen een sleutelrol spelen. Helaas wordt bij gebiedsontwikkelingen hun perspectief vaak niet gehoord, vooral wanneer het gaat om het gebruik en de veiligheid van de…
De wijk Feijenoord heeft een rijke en diverse gemeenschap met een sterk sociaal netwerk, waarin vrouwen een sleutelrol spelen. Helaas wordt bij gebiedsontwikkelingen hun perspectief vaak niet gehoord, vooral wanneer het gaat om het gebruik en de veiligheid van de openbare ruimte.
We hebben ervoor gekozen om met een groep jonge vrouwen uit de wijk samen te werken, met als uitgangspunt een hardlooproute. Deze route was voor ons niet het einddoel, maar een middel om vrouwen te verenigen, een cultuurverandering te initiƫren en de wijk door hun ogen te bekijken.
Door samen met de bestaande "ladies only" groep regelmatig te hardlopen, kwamen we in direct contact met vrouwen die anders wellicht niet gehoord zouden worden. Tijdens deze sessies ontstonden waardevolle gesprekken waarin we inzicht kregen in hun dagelijkse ervaringen, zorgen en behoeften. Een belangrijk inzicht dat naar voren kwam, was dat veel vrouwen zich 's avonds onveilig voelen in de openbare ruimte en daarom binnen blijven.
Om dit te veranderen, wilden we de kracht van de vrouwen in de wijk bundelen. Door samen te hardlopen en zichtbaar aanwezig te zijn in de openbare ruimte, een mindshift in gang zetten over de manier waarop vrouwen, maar ook hun vaders en broers, denken over de veiligheid en vrijheid van vrouwen in de wijk. Het normaliseren van hun aanwezigheid in de avonduren was een belangrijke stap in dit proces.
Op basis van onze bevindingen hebben we een aantal ontwerpprincipes ontwikkeld om de openbare ruimte in Feijnoord te verbeteren. We hebben vijf specifieke plekken langs de hardlooproute geselecteerd, die elk zijn uitgewerkt volgens deze principes. Wat essentieel was voor het succes van deze ontwerpen, is dat ze niet alleen functioneel zijn, maar ook gedragen worden door de gemeenschap. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat elke plek een duidelijke gemeenschapsfunctie heeft, ondersteund door collectief eigenaarschap, een sleutelpersoon en een financieringsplan.
De grootste les die wij als ontwerper heb geleerd in dit project is het belang van co-creatie en het betrekken van de gemeenschap bij het ontwerpproces. Door in direct contact te staan met de vrouwen van Feijnoord, ontdekte wij hoe complex en gelaagd het vraagstuk van veiligheid in de openbare ruimte is. Het project leerde ons dat fysieke aanpassingen in de ruimte slechts een deel van de oplossing zijn; even belangrijk is het stimuleren van een cultuurverandering waarin vrouwen hun plek in de openbare ruimte opeisen.
Lees meer