naar overzicht

‘Laten we blowen in de bieb’

  • Architectuur
  • 2023 / 2024
  • Tweede semester
  • docent: Leonie Boelens, Darlene Tsai, Paul Rutten en Natasja Beckers
download project

Van ‘Laten we blowen in de bieb’ naar ‘Laten we bouwen in bieb’

Kunstenhuis IDEA wil een plek zijn voor de bewoners uit de omgeving en zorgen dat cultuur voor iedereen beschikbaar is. Maar momenteel zijn jongeren niet welkom in bibliotheek de Klinker. Ze zouden zorgen voor overlast en de werknemers van de bibliotheek zijn er klaar mee. De manager van het Taalhuis spreekt als volgt over de jongeren en het bibliotheek personeel; ‘de emmer van…

Van ‘Laten we blowen in de bieb’ naar ‘Laten we bouwen in bieb’

Kunstenhuis IDEA wil een plek zijn voor de bewoners uit de omgeving en zorgen dat cultuur voor iedereen beschikbaar is. Maar momenteel zijn jongeren niet welkom in bibliotheek de Klinker. Ze zouden zorgen voor overlast en de werknemers van de bibliotheek zijn er klaar mee. De manager van het Taalhuis spreekt als volgt over de jongeren en het bibliotheek personeel; ‘de emmer van het bibliotheek personeel zit vol, de jongeren daagden ze uit met diverse uitspraken als ‘laten we blowen in de bieb!’ of door nog luidruchtiger te worden, met als gevolg dat de emmer overstroomt. Maar wanneer ik van boven kom en hen rustig aanspreek blijken zij te luisteren.’ De opstapeling van onrust in de bieb doet niemand goed. Mensen kunnen niet meer rustig komen lezen, het personeel irriteert zich steeds meer en de jongeren hebben geen plaats.  

Bij een bezoek blijkt, dat de jongeren graag komen om samen te studeren. Rondom de Klinker hangt een jeugdige sfeer. Maar eenmaal binnen blijkt er geen tot onvoldoende plaats voor de scholieren. Struinend door de bieb, zoekend naar een plaats, maar in gezelschap, wat kan leiden tot onrust. Volgens de jongerenwerker, de manager van de muziekschool en de manager van het Taalhuis moet hier verandering in komen. Het is juist voor de jongeren belangrijk dat zij in contact komen met boeken, cultuur en elkaar. 

De bestaande bebouwing van de bibliotheek in Zeist, de Klinker, voldoet niet meer aan de wensen van IDEA. Graag zien zij een nieuw pand waarbij alle functies van het cultuurhuis plaats krijgen. Want alle functies uit het nieuwe Programma van Eisen, vragen om veel meer vierkante meters dan de Klinker momenteel kan bieden. Samen met bovenstaande punten volgens hen een legitieme reden om het huidige pand te slopen. 

Een goed gebouw met veel kwaliteiten is niet verantwoordelijk om te slopen. Dit uitgangspunt is dan ook een no go voor ons als ontwerper. De opgave ligt bij het herzien en transformeren van de bestaande bibliotheek, de Klinker. Er bevinden zich diverse architectonische parels. Het gebouw is uniek in zijn vorm en uitstraling en de hoogteverschillen op de begane grond zouden tot een dynamisch interieur kunnen leiden. 

Voor ons als ontwerpers luidt de volgende onderzoeksvraag; ‘Hoe kan de transformatie van de Klinker in Zeist, de maatschappelijke rol van Kunstenhuis IDEA als cultureel centrum versterken?’. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.