naar overzicht

Van Brokstuk naar Uitkijktoren

  • Architectuur
  • 2022 / 2023
  • Tweede semester
  • docent: Tomas Dirrix, Julia Strömland
download project

Na een inspirerend bezoek aan Bnext, een sloopbedrijf waar diverse processen plaatsvinden, ontstond het idee voor een uniek ontwerp: een uitkijktoren gevormd uit een brokstuk. Het onderzoek begon na het zien van verschillende slooptechnieken, waarbij het zagen en slopen van specifieke elementen uit een gebouw als uitgangspunt diende.

Tijdens een locatiebezoek vielen twee dingen vooral op: het adembenemende uitzicht over water en industrie, en een al aanwezig bankje om van dit uitzicht te genieten. Met deze observaties in gedachten, gecombineerd met de vorm van het brokstuk, werd er aan de slag gegaan met het concept van een uitkijktoren.

Verder onderzoek richtte zich op de praktische aspecten van het transporteren en plaatsen van het gesloopte brokstuk. Hieruit ontstond het hoofduitgangspunt van het ontwerp: een innovatieve hefconstructie. Dit mechanisme, met touwen die aan twee zijden worden getrokken, tilt het brokstuk omhoog en plaatst het rechtop. Trappen werden geïntegreerd als onderdeel van deze constructie, dienend als steunpilaren.

Het gehele ontwerp draait om de functionaliteit en esthetiek van deze hefconstructie. Het resultaat is een unieke uitkijktoren, waarbij bezoekers worden uitgenodigd om te genieten van het adembenemende panorama.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.