Wereldwijd wordt een derde van al het geproduceerde voedsel verspild. Met het verspillen van voedsel, verspil je ook alle grondstoffen en hulpbronnen die voor de productie zijn gebruikt, zoals vruchtbaar land, water, arbeid en energie. De totale productieproces van voedsel zorgt voor…
Wereldwijd wordt een derde van al het geproduceerde voedsel verspild. Met het verspillen van voedsel, verspil je ook alle grondstoffen en hulpbronnen die voor de productie zijn gebruikt, zoals vruchtbaar land, water, arbeid en energie. De totale productieproces van voedsel zorgt voor ruim 25-30% van onze totale Co2 uitstoot. Als we geen voedsel verspilden, konden we deze landbouwgrond en het benodigde water teruggeven aan de natuur en het Co2 uitstoot verminderen.
Echter heeft niet iedereen de mogelijkheid om hun etensresten apart te verzamelen. Vooral in stedelijke gebieden is dit een enorm probleem. Vanuit Gemeentes wordt niet altijd faciliteiten georganiseerd om op een gepaste manier organisch afval te kunnen sorteren. Hierdoor komt het terecht bij het restafval waarna het vervolgens verbrand wordt tot biogas.
Om onze klimaat doelen te willen behalen zullen we meer moeten gaan focussen op het tegengaan van voeselverspilling en potenties gaan onderzoeken van de restproducten of mogelijk toch stromen afval die een tweede leven kunnen krijgen. Zie bijvoorbeeld nu in zuidwijk waarbij in en outputs buiten de wijk liggen. Waarom kunnen we niet naar een meer circulair systeem binnen een wijk. Zo creëren we een kleine stap dichter bij een circulair systeem.
In iedere wijk vinden we wel een non-place, een niet onderhouden grasveld of een ongebruikt plein waar dit initiatief kan landen. Een groep van paviljoens met ieder zijn eigen interesse en functie om voedselresten te verwerken tot nieuwe restvormen.