naar overzicht

Kritiek op het Classisme

  • Architectuur
  • 2023 / 2024
  • Eerste semester
  • docent: J. Bleeker & M. Mahi
download project

De mens is geschapen naar Gods beeld en gelijkenis... Er zijn dus in de mens aanwezig:

juiste proporties / volmaakte afmetingen / symmetrie

Een beschrijving van de classicistische architectuurstijl. Het Paleis op de Dam is in de stijl van het Hollands- Classicisme. Symmetrie en verhouding zijn hierbij kenmerkend, alles moet in harmonie met elkaar zijn. De harmonie wordt bereikt door de mens…

De mens is geschapen naar Gods beeld en gelijkenis... Er zijn dus in de mens aanwezig:

juiste proporties / volmaakte afmetingen / symmetrie

Een beschrijving van de classicistische architectuurstijl. Het Paleis op de Dam is in de stijl van het Hollands- Classicisme. Symmetrie en verhouding zijn hierbij kenmerkend, alles moet in harmonie met elkaar zijn. De harmonie wordt bereikt door de mens als uitgaanspunt nemen, zoals in de leer van Vitruvius. De basis van ieder lichaam is hetzelfde. Alles heeft een functie.

De waarden van de architectuurstijl van het Paleis komen niet overeen met de functie die het gebouw deze tijd had. Het gebouw is gebouwd met geld verdiend met de handel in tot slaaf gemaakten, de uitbuiting van de toenmalige koloniën van Nederland. Mensen werden als nietswaardig gezien, zij werden bezit, ingepakt in schepen als goederen.

Onmenselijkheid binnen de menselijkheid

De architectonische taal van het gebouw gaat uit van een ideaalbeeld van de mens. De ideale mens.

Het gebouw is gebouwd met geld dat verdiend is met onderdrukking en onteerding van de mens. Deze praktijken werden vervolgens verder georganiseerd in dit gebouw. Een flinke tegenstelling tot de architectuurstijl van het Paleis.

Door de huidige verhoudingen te ontwrichten, laat ik deze basering los. Het verbeeldt een ongelijkheid. Er wordt op verschillende plekken een interventie van diagonale lijnen geïntroduceerd.  Een diagonale wand die door de symmetrische plattegrond snijdt. Lijnen, openingen en verhoudingen die op geen enkele manier passend aansluiten op het huidige. De harmonie wordt verstoord en er ontstaat een clash. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.