Tijdens deze studio heb ik een stadhuis bezocht dat de eerste inspiratie gaf voor het ontwerp van een stadhuis, namelijk een plek waar de burger heen wil en in plaats van heen moet. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar de groeiende trend van protesten de afgelopen jaren maar ook dat er steeds meer bedreigingen van (lokale) politici zijn. Ik ben opzoek gegaan naar een manier om de inwoners en hun politici bij elkaar te laten…
Tijdens deze studio heb ik een stadhuis bezocht dat de eerste inspiratie gaf voor het ontwerp van een stadhuis, namelijk een plek waar de burger heen wil en in plaats van heen moet. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar de groeiende trend van protesten de afgelopen jaren maar ook dat er steeds meer bedreigingen van (lokale) politici zijn. Ik ben opzoek gegaan naar een manier om de inwoners en hun politici bij elkaar te laten komen en de stem van de inwoners zichtbaar te maken.
Zo ontstond het idee om deze plek midden in een straat te maken en het gebouw daaromheen te ontwerpen. Zo kon ik de toevalligheid creƫren van passanten. In een stad hoort een plein, zo is het flexibele stadsplein ontstaan.
Het flexibele plein kan namelijk meerdere vormen aannemen en zowel een raadsvergadering verzorgen als een protest organiseren. Het is een hydraulisch platform die zowel omhoog als naar beneden kan. Bijvoorbeeld bij een protest zijn een aantal dingen belangrijk. Zichtbaarheid en geluid en demonstreren op de plek wat het onderwerp aangaat. Daarom kan het podium omhoog en kan via de geluidsinstallatie het protest worden gesproken. Om het protest voor langere tijd zichtbaar te maken kunnen de banners aan de ophanging van de licht en geluidsinstallatie worden gehangen. Op deze manier is dit nog steeds zichtbaar op een later moment zoals tijdens een raadsvergadering en kunnen de politici zien wat er in de samenleving speelt.
Om dit protest te organiseren heb ik in het gebouw ruimtes ontworpen om banners te maken, te informeren over onderwerpen door onafhankelijke medewerkers van het stadhuis en plek voor discussie tussen inwoners te maken.
Dit gedeelte speelt zich af aan deze zijde van het gebouw, het deel van de burgers. Deze staat lijnrecht tegenover de politici. Het was heel belangrijk om de burgers eigenaarschap te geven en een eigendeel in het stadhuis omdat anders de kans groot is dat het karakter van het burger gedeelte op gaat in een kantooromgeving.
Aan de overzijde van het plein is het gedeelte van de politici. Hier zitten de kantoren en het kantoor van de burgermeester. Aan beide zijde is een balkon gemaakt waar de burgers en politici kunnen uitkijken over het plein. Het zichtbaar maken van het kantoor van de burgermeester is gedaan zodat hij al vanuit zijn kantoor kan zien wat er speelt in de stad en stad hem ook kan zien.
Door het gebouw heen zijn ook plekken gemaakt voor ontspanning waar even buiten de werkzaamheden gespeeld kan worden of gezeten met elkaar. Langs het atrium zijn ook studieplekken gemaakt om zo ook de jongeren te betrekken in het gebouw en in aanraking te laten komen met de politiek.
Hiermee is het doel bereikt met de inwoners betrekken bij de actuele onderwerpen en deze zichtbaar maken voor de stad.