naar overzicht

The Octagon of Trinity

  • Architectuur
  • 2023 / 2024
  • Eerste semester
  • docent: G. Kwekkeboom, F. Romeu & R. Comas Miralpeix
download project

Het vertrouwen tussen burger en politici neemt de afgelopen jaren steeds verder af. Burgers hebben het idee dat politici hun belangen niet meer vertegenwoordigen en afgesloten van de samenleving vooral bezig zijn met carrière maken dan iets anders. Aan de andere kant lopen politici het gevaar dat ze uit het oog verliezen dat mensen niet enkel cijfers in statistieken zijn maar ook mensen die beïnvloed worden door het door hun gemaakte beleid. Om…

Het vertrouwen tussen burger en politici neemt de afgelopen jaren steeds verder af. Burgers hebben het idee dat politici hun belangen niet meer vertegenwoordigen en afgesloten van de samenleving vooral bezig zijn met carrière maken dan iets anders. Aan de andere kant lopen politici het gevaar dat ze uit het oog verliezen dat mensen niet enkel cijfers in statistieken zijn maar ook mensen die beïnvloed worden door het door hun gemaakte beleid. Om deze kloof te dichten stel ik voor om een derde partij aan deze dynamiek toe te voegen, namelijk de experts. Dit is een groep die werkzaam is in het werkveld en het beleid van de politici uitvoert, en op die manier op de hoogte is van hetgeen wat mis loopt en hetgeen waar behoefte aan is vanuit inwoners van een stad. Door deze experts een prominente plek te geven in het stadhuis wordt het contact bevorderd tussen alle betrokken partijen, met daarbij horende voordelen. 


Dit concept wordt vertaald door het klassieke stadhuis uit elkaar te halen en te verdelen in verschillende clusters. In deze clusters zijn functies aanwezig die zowel de politici als de experts vertegenwoordigen. Daarnaast is er in elke cluster ook minimaal 1 functie aanwezig waar de ontmoeting tussen de 3 partijen centraal staat. De clusters worden verbonden met overdekte overgangen en dakparken die publiekelijk toegankelijk zijn. Gecentreerd rondom een publiek plein waar op elk moment evenementen georganiseerd kunnen worden om de clusters te verbinden. De clusters zijn uniform in hun octagon vorm, maar variëren in indeling en verdiepingshoogte waardoor er een diverse verzameling van clusters ontstaat.


Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.